ГоловнаСвіт

Верховна Рада пропонує польському Сейму зосередитися на конструктивній побудові відносин між Україною та Польщею

Текст звернення зареєстровано у ВР.

Верховна Рада пропонує польському Сейму зосередитися на конструктивній побудові відносин між Україною та Польщею
Фото: пресс-служба президента

В українському парламенті висловлюють стурбованість постановою польського Сейму, засуджують односторонні дії польських колег, але закликають припинити політизацію історичних питань і зосередитися на конструктивній побудові взаємовідносин між Україною та Польщею.

Про це йдеться в проекті постанови Верховної Ради, який зареєстрували 12 червня у Верховній Раді (№4948) і який є в LB.ua, про заяву Верховної Ради України "У зв'язку з прийняттям Сенатом Республіки Польща постанови від 7 липня 2016 року "Про вшануванні пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1939-1945 роках".

Верховна Рада вважає вважає постанову Сенату політично незбалансованою і юридично некоректною, а також такою, що спрямована на свідомий підрив дружньої атмосфери українсько-польських відносин. Відповідальність за це ВР покладає на ініціаторів відмови від узгодженої взаєморозуміння між Україною та Польщею. Українські депутати наголошують, що повернення до болісних питань українсько-польських відносин відбулося в момент війни з РФ.

Депутати усвідомлюють, що єдиним шляхом примирення є вивчення історичної правди і взаємне християнське прощення, до якого закликав Папа Римський Іван Павло ІІ.

«(Верховна Рада - LB.ua) знову звертається зі щирим проханням пробачити і прощає, в дусі християнської моралі та примирення, гріхи тих українців і поляків, які в умовах військових потрясінь свідомо чи несвідомо стали на шлях зла, підняли руку на беззбройних і беззахисних польських і українських братів і сестер», - йдеться в документі.

Також український парламент закликає нинішнє покоління поляків і українців продовжити стратегічне партнерство і не піддаватися на провокації радикальних сил, а також звертається до польських парламентаріїв спільної історії і «зосередитися на конструктивній побудові взаємовідносин між Україною та Польщею».

Як повідомили LB.ua ініціатори цього звернення, його текст є зваженим і спрямований на зниження градуса напруження у відносинах між країнами.

Водночас підписанти звернення допускають, що в парламент будуть подані інші проекти заяв, з більш радикальними формулюваннями - щоб стимулювати ескалацію стосунків між Україною і Польщею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram