ГоловнаСвіт

Голова МВС Польщі звинуватив опозицію у спробі захоплення влади

Голосування за бюджет у Сеймі призвело до парламентської кризи.

Розгляд проекту державного бюджету Польщі у Сеймі, який відбувався у п'ятницю, 16 грудня, призвів до парламентської кризи, яку голова МВС Польщі Маріуш Блащак розцінив як спробу незаконного захоплення влади опозицією.

Як повідомляє "Радіо Польша", посеред пленарного засідання опозиційні депутати заблокували трибуну Сейму, протестуючи проти планів канцелярії парламенту обмежити відвідування зали засідань журналістами. Їм хочуть віддати окреме приміщення, де журналісти зможуть спостерігати за голосуванням з телевізора. Також передбачається, що кожна редакція зможе відправляти у Сейм лише по два своїх постійних представники.

Фото: EPA/UPG

Безпосередньо у будівлю, де проводяться засідання Сейму, будуть допускатися тільки журналісти кількох інформаційних телеканалів, які роблять прямі включення. Більшість польських медіа розцінили ці нововведення як наступ на свободу ЗМІ у Польщі.

Через протест депутатів опозиції, які заблокували президію у головному залі засідань, спікер Сейму Марек Кухцинський прийняв рішення про перенесення засідання у Колонний зал, де і було проголосовано державний бюджет.

Опозиція результати голосування не визнала.

Будівлю Сейму у ніч на суботу блокували прихильники опозиції. Урядовці на чолі з прем'єр-міністром Беатою Шидло і депутати правлячої партії "Право і справедливість" (PiS) змогли покинути Сейм тільки за допомогою поліції.

Фото: EPA/UPG

У суботу група депутатів від опозиційних фракцій "Громадянська платформа" (PO), партії "Новочесна" і Польської селянської партії (PSL) продовжили блокувати президію у залі пленарних засідань.

На думку лідера "Новочесної" Рішарда Петру, вчорашнє засідання Сейму не було закрито, а голосування з бюджету країни на 2017 рік не має законної сили. На його думку, правляча партія PiS втратила суспільний мандат, а отже, повинні бути оголошені дострокові парламентські вибори.

Лідер PO Гжегож Схетина назвав події останньої ночі грубим порушенням парламентської демократії. На його думку, спікер Сейму повинен скликати 20 грудня засідання, на якому депутати заново проголосують за держбюджет-2017. Схетина також заявив, що разом з лідерами опозиційних партій і організацій він буде координувати подальший дії, спрямовані проти уряду PiS.

Лідери опозиції Гжегож Схетина, Рішард Петру, Міхал Щерба, Владислав Косиняк-Камиш (зліва - направо)
Фото: EPA/UPG
Лідери опозиції Гжегож Схетина, Рішард Петру, Міхал Щерба, Владислав Косиняк-Камиш (зліва - направо)

Міністр внутрішніх справ Маріуш Блащак своєю чергою заявив, що держбюджет прийнято законно.

"Ми вважаємо, що вчорашні події є скандалом, за яке відповідальність несе опозиція. Вона не в змозі погодитися з результатом парламентських виборів і втратою влади", - наголосив він у ефірі суспільного ТБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram