ГоловнаСвіт

В Австрії офіційно оголосили переможця президентських виборів

Прихильник ЄС обійшов ультраправого кандидата на 7,6% голосів.

В Австрії офіційно оголосили переможця президентських виборів
Александр Ван дер Беллен
Фото: EPA/UPG

В Австрії оголосили остаточні результати президентських виборів і офіційно назвали переможця - екс-лідера Партії зелених Александра Ван дер Беллена.

Про це повідомляє  агентство Рейтер.

Згідно з остаточними підрахунками, включно з поштовими бюлетенями, за Ван дер Беллена проголосували 53,8% виборців, а за кандидата від ультраправої Партії свободи Норберта Хофера - 46,2%.

Раніше повідомляли, що на виборах президента лідирує Александр Ван дер Беллен.

Ван дер Беллен - один з найбільш шанованих політиків в Австрії та ЄС. Політичну кар'єру він почав у Соціал-демократичній партії Австрії, а "зелених" очолив 1997 року і привів до першого значного успіху на парламентських виборах.

Кандидатуру Ван дер Беллена підтримав колишній президент Австрії Хайнц Фішер.

Роль президента Австрії радше церемоніальна, але нинішні вибори мають велике значення не тільки для самої країни, а й для всього Євросоюзу. Хофер міг стати першим євроскептиком на чолі держави із Західної Європи. Після того як громадяни Великобританії влітку проголосували за вихід з Європейського Союзу, а президентські вибори в США виграв Дональд Трамп, увага до виборів в Австрії зросла ще дужче.

В Австрії президент обирається всенародним голосуванням терміном на 6 років і виконує переважно репрезентативні функції. Виконавчу владу очолює федеральний канцлер. Водночас, згідно з конституцією країни, президент є головнокомандувачем збройними силами і в деяких випадках може розпустити парламент.

Нагадаємо, що Ван дер Беллен виграв і перші вибори в травні, але Австрійська партія свободи через суд домоглася повторення другого туру виборів. Під час першого голосування кандидат Норберт Хофер програв Ван дер Беллену з відривом менш ніж 1%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram