ГоловнаСвіт

The Guardian: Ердоган може правити Туреччиною до 2029 року

За деякими даними, з часом посаду прем'єр-міністра Туреччини можуть скасувати.

The Guardian: Ердоган може правити Туреччиною до 2029 року
Реджеп Тайип Эрдоган

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган може отримати можливість управляти країною до 2029 року в разі ухвалення законопроекту про внесення відповідних поправок у конституцію.

Про це пише The Guardian.

За даними видання, Партія справедливості і розвитку, створена Ердоганом, має намір представити законопроект про проведення референдуму щодо внесення поправок до конституції країни, які дозволили б Ердогану залишитися на посаді президента до 2029 року, зазначають джерела видання.

За словами чиновників, з часом посаду прем'єр-міністра в країні можуть скасувати, а президент матиме двох заступників. Крім того, передбачається, що президент збереже зв'язки зі своєю партією.

Як пише видання, урядові чиновники вже давно виступали за перетворення країни на президентську республіку "в дусі" Франції і США, зазначаючи, що примхливий характер коаліційних урядів відкидає Туреччину назад.

Противники такої зміни розглядають це як черговий крок, спрямований на зміцнення влади Ердогана, стиль правління якого останніми роками, за їхнім твердженням, вирізняється все більшим авторитаризмом.

Нагадаємо, в ніч проти 16 липня в Туреччині сталася спроба військового перевороту. У результаті невдалого військового перевороту 290 людей загинули, близько 1400 були поранені. Влада Туреччини оцінили збитки від спроби державного перевороту в $100 млрд. У підсумку десятки тисяч чиновників було звільнено через підозри в причетності до перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram