ГоловнаСвіт

Оксфордський словник оголосив головне слово 2016 року

Головне слово 2016 року набуло актуальності на тлі Brexit і виборів у США.

Цього року укладачі Оксфордського словника вибрали словом року "постправду" (post-truth).

Про це повідомляють на сайті Оксфордського словника.

Слово "постправда" лінгвісти визначили як "обставини, за яких об'єктивні фактори впливають на формування громадської думки менше, ніж апеляція до емоцій і особистих переконань". Зазначають, що найчастіше слово "постправда" використовується в поєднанні з іменником "політика" (у фразі post-truth politics).

Частота використання слова post-truth у 2016 році
Фото: https://en.oxforddictionaries.com
Частота використання слова post-truth у 2016 році
Укладачі словника підкреслюють, що слово "постправда" існує вже кілька десятиліть, проте лише цього року стало особливо актуальним і часто вживаним. Лінгвісти пов'язують це з референдумом про членство Великобританії в ЄС і виборами президента США. Так, відзначають, що слово "постправда" вперше було використане в такому значенні в есе сербсько-американського драматурга Стіва Тесіча 1992 року, в якому він писав про конфлікт у Перській затоці.

Оксфордський словник також опублікував шорт-ліст слів, які цього року претендували на статус "слово року". До нього увійшли, зокрема, Brexiteer ("брекзитер") - прихильник виходу Великобританії з ЄС, "чат-бот" - програма, що симулює розмову з користувачем, "коулрофобія" - боязнь клоунів, а також запозичення з данського hygge - "неймовірна милота".

Згідно з правилами укладачів Оксфордського словника, щоб "заслужити" потрапляння у словник, слово має активно використовуватися протягом 10 років. Однак на практиці ця установка виконується не завжди.

2015 року "словом року" став усміхнений смайлик зі сльозами. Раніше такої честі від Оксфордського словника удостоїлося слово "селфі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram