ГоловнаСвіт

Ізраїль хоче з'ясувати причину відстрочки ратифікації Україною Угоди про працевлаштування українців в Ізраїлі

До Києва їде делегація з головою штабу з житлового будівництва при Мінфіні Ізраїлю.

Ізраїль хоче з'ясувати причину відстрочки ратифікації Україною Угоди про працевлаштування українців в Ізраїлі
Фото: dabi.gov.ua

До Києва прибуде делегація з Ізраїлю на чолі з головою штабу з житлового будівництва при Мінфіні Авігдором Іцхакі для з'ясування ситуації з відстрочкою ратифікації Україною Угоди про працевлаштування українців в Ізраїлі.

Про це повідомляє ізраїльське видання Izrus.co.

"Довгоочікувану угоду з приводу прибуття в Ізраїль декількох тисяч будівельників-заробітчан, закінчилася нічим: на сьогоднішній день не прибув ще жоден робітник, і незрозуміло, чи прибудуть вони взагалі. Для з'ясування причин зриву угоди до Києва вилетить в найближчі дні делегація, на чолі якої стоїть голова штабу з житлового будівництва при Мінфіні Авігдор Іцхакі", - пише видання.

За даними сайту, гальмує початок дії угоди Міністерство праці та соціальної політики України. "Одна з причин - у відомстві не можуть порахувати скільки податків будуть платити українські гастарбайтери рідній країні і які соціальні права вони отримають в Ізраїлі. Йдеться про зарплату в 1500-2000 доларів на місяць, шестиденний робочий тиждень і 12-годинний робочий день", - кажуть у виданні.

Водночас, LB.ua повідомляло, що ратифікація цієї Угоди, яка спочатку була запланована під дату візиту президента Ізраїлю в Україну 27 вересня, виявилася взагалі під загрозою зриву з подачі народного депутата Георгія Логвинського.

На погоджувальному засіданні в ВР депутат виступив проти внесення документа для ратифікації, оскільки у нього "є багато зауважень до тексту угоди, і взагалі документ несе низку ризиків». Зокрема, серед претензій депутат назвав те, що процедура відбору працівників нібито є непрозорою. Також інформацію про зарплату і місце роботи українцям повідомляють тільки після прибуття в Ізраїль. А сама зарплата виплачується не на руки, а на рахунок в ізраїльському банку. Ще й в шекелях. Вона ж буде обкладена податками. Крім того, працюючи в Ізраїлі, громадянин України не набуває трудового стажу в Україні - а це впливає на пенсію. І взагалі, угода нібито не гарантує трудових прав українських заробітчан.

У своєму коментарі LB.ua Логвинський додав, що Угода про тимчасове працевлаштування містить «чорні плями» щодо соцзахисту українців, а також корупційні ризики і це треба виправити, що буде зроблено спільно з ізраїльською стороною.

Тоді як опитані LB.ua учасники підготовки Угоди підтвердили безпідставність претензій до документа, зауваживши, що прописана в угоді схема - максимально прозора. Зокрема, текст Угоди двічі пройшов міжвідомче узгодження без зауважень (перед підписанням і перед ратифікацією) в МЗС, Мін'юсті, Мінекономрозвитку, Мінфіні, Мінохорони здоров'я, МВС і в Державній міграційній службі. Виходячи з соціальної значущості законопроекту, він був додатково погоджений з спільними представницькими органами профспілок та роботодавців, які не побачили ніяких проблемних моментів.

Як розповіли співрозмовники LB.ua в Мінсоцполітики, їх Міністерство і Держслужба зайнятості планують взяти за основу цю угоду з Ізраїлем при розробці аналогічних угод з іншими країнами, важливими для українських трудових мігрантів.

Вимогу ж українських депутатів переглянути вже підписану і ратифіковану Кнессетом Угоду навряд чи можна реалізувати - Ізраїлю простіше не починати цю процедуру, а підписати аналогічні документи з іншими країнами: в черзі вже стоїть Китай, за ним шикуються Казахстан, Грузія та Узбекистан. Аналогічні угоди в Ізраїлі вже є з Болгарією, Румунією, Молдовою і Філіппінами.

Більш детально про ситуацію в статті "Семеро до рота, один до роботи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram