ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Кудрін звинуватив уряд Медведєва у некомпетентності

Екс-міністр фінансів РФ вважає скорочення економіки "великим викликом для країни".

Кудрін звинуватив уряд Медведєва у некомпетентності
Алексей Кудрин
Фото: old.er.ru

Уряд Росії не має чіткого розуміння про економічну реальності після падіння цін на нафту і зниження доходів бюджету.

Таку думку висловив екс-міністр фінансів РФ, глава Центру стратегічних розробок Олексій Кудрін, передає ТАСС.

"Ціна на нафту впала, у нас недостатньо доходів, у нас є проблема факторів росту. Ми настільки навчилися легко розпоряджатися грошима, коли був добробут, що зараз, я хочу сказати, чітко ані в керівництва уряду (в широкому сенсі - у керівництва країни) , ані в міністерств немає ще розуміння, що ми перейшли в іншу реальність", - сказав Кудрін, виступаючи на конференції "Антимонопольне регулювання в Росії".

Він додав, що за останні роки середній темп зростання економіки менший від 1%, а до 2020 року середній темп зростання може становити 1%. Кудрін назвав це "великим викликом для країни".

"Дефіцит бюджету становить 2,5 трлн рублів. Що таке 2,5 трлн рублів? Це вся оборонна програма країни, це фінансування майже всієї освіти країни. Це настільки висока величина, яку ми намагаємося поки підтримувати за рахунок резервів, але вже починаємо нарощувати внутрішні запозичення", - наголосив екс-міністр фінансів.

Він зазначив, що нарощування боргового навантаження спричинить і збільшення витрат на обслуговування боргу. На його думку, протягом чотирьох років витрати на обслуговування боргу можуть зрости на 1% ВВП.

"Це просто буде 700 млрд додаткових витрат на обслуговування замість того, щоб їх скерувати на інвестиції та інші завдання. Ми сьогодні наразі не перебудували політику, не перебудували реалії, у нас усі виклики низького зростання залишаються", - резюмував Кудрін.

Як повідомляло видання FT раніше сьогодні, Росія готується до скорочення держвидатків, яке зачепить навіть армію.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram