ГоловнаСвіт

Європарламент стурбований погрозами Росії використати ядерну зброю

У ЄП закликали ядерні держави скоротити ядерний арсенал і зменшити роль ядерної зброї у військових доктринах.

Європарламент стурбований погрозами Росії використати ядерну зброю
Военный парад в Москве, 9 мая, 2016 года
Фото: EPA/UPG

Європарламент висловив стурбованість через погіршення відносин між ядерними країнами і, зокрема, погрози Росії з приводу використання ядерної зброї.

Про це йдеться в резолюції Європарламенту щодо ядерних загроз, проголосованої сьогодні, повідомляють на сайті ЄП.

"Євродепутати глибоко стурбовані погіршенням ситуації з безпекою навколо ЄС і за його межами, що зумовлено погіршенням відносин між ядерними державами, такими як Росія і США або Індія і Пакистан, а також останнім часом стрибком в ядерному потенціалі Північної Кореї", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що на січень 2016 року дев'ять країн - США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і КНДР - мали загалом близько 15,395 тис. одиниць ядерної зброї.

Депутати ЄП закликали ці держави скоротити ядерний арсенал, перемістити його з місць розгортання в сховища і зменшити роль ядерної зброї у військових доктринах.

Європарламент висловив стурбованість "ядерними погрозами, які лунають з боку Росії, її заявами, що свідчать про підвищену готовність використовувати ядерну зброю ... і розгляд можливості щодо потенційного розміщення ядерної зброї на додаткових територіях Європи", зазначено в повідомленні.

Також європарламентарії вказали на "тривожні приклади російських військових навчань, що імітують використання цієї зброї проти Польщі, заяви високопоставлених російських офіційних осіб про те, що Росія має право розміщувати ядерну зброю в Криму та розгортати системи "Іскандер", здатні нести ядерні ракети, у Калінінградському регіоні, який межує з Литвою і Польщею".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram