ГоловнаСвіт

Російські військові привезли з Сирії до Криму таємний вантаж, - розслідування

На думку дослідників, у Феодосію завезли боєприпаси або компоненти, які не повинні перебувати на території Сирії.

Міжнародне розвідувальне співтовариство InformNapalm на основі даних, отриманих під час проведення OSINT і HUMINT заходів вийшло на слід таємного вантажу, який прибув з Сирії в Крим. Розвантаженням вантажу займалися російські військові в умовах підвищеної секретності.

Деталі розслідування опубліковані на сайті InformNapalm.

Згідно з цією інформацією, 20 жовтня 2016 року близько 13:00 у порт Феодосії в окупованому Криму прибуло вантажне судно Nadalina під прапором Сьєрра-Леоне. Судно прибуло з Тартуса (Сирія), із заходом у румунський порт Наводарі.

Nadalina в доці порту Наводарі (Румунія), де проходило ремонт.
Фото: informnapalm.org
Nadalina в доці порту Наводарі (Румунія), де проходило ремонт.

Розвантаження судна почалося тільки через більш ніж добу, відбувалося вночі з 21 на 22 жовтня 2016 року, з 22:00 до 02:00, в умовах підвищених заходів безпеки військовослужбовцями за допомогою портового крана. Пірс було очищено від сторонніх і оточено посиленими нарядами поліції і людей у цивільному. Освітлення було спрямоване в бік від пірса, що ускладнювало видимість процесу розвантаження. Прожектор на судні вмикався лише до моменту підняття вантажу, а не постійно, як відбувається зазвичай при вивантаженні.

На незвичайний характер вивантаження вказували також місцеві жителі в соціальних мережах. Час розвантаження одного ящика становив 25-30 хвилин. Усього було вивантажено близько 8-10 ящиків. Ящики вивантажували повільно, з великими заходами безпеки, "вантажники" дуже побоювалися за своє життя у разі пошкодження вантажу, відзначають у розслідуванні.

Після нічного вивантаження судно простояло в порту до 25.10, коли ввечері вирушило в бік Керчі. Однак уранці 26.10 розвернулося, пішло в Феодосію, після чого вирушило в дорогу назад, імовірно в бік Босфору.

Фото: informnapalm.org

Під час проведення OSINT і HUMINT заходів були встановлені цікаві подробиці про власника судна Nadalina (IMO: 8215754) і про його зв'язки з офшорною компанією Bia Shipping Co Ltd. (Маршалові острови, 2010 рік). Оператором і власником судна Nadalina (IMO: 8215754) є офшорна Bia Shipping Co Ltd. (Маршалові острови, 2010 рік), з головним офісом у Констанці (Румунія). Ця компанія належить сімейному бізнесу сирійських підприємців, вихідців із передмість Тартуса. Компанія Bia Shipping Co. є офіційним партнером компанії Johar Shipping srl., зареєстрованою в Констанці (Румунія), її контролює сирійська сім'я Джохар (Johar). Її власник - Хасан Джохар, 1981 року народження. Члени сім'ї Джохар проживають у Сирії, Румунії та Великобританії.

Фото: informnapalm.org

У InformNapalm зауважують, що маршрути суден компанії Bia Shipping Co Ltd говорять про її регулярне використання для перевезень вантажів в окупований Крим і з нього.

Вибір судна Nadalina для транспортування вантажу автори розслідування пов'язують із недавнім проходженням ремонтних робіт у Наводарі. Таким чином є непрямі ознаки важливості вантажу, під час доставки якого повинні бути максимально нівельовані технічні ризики. Час вивантаження і заходи безпеки при розвантажуванні вказують на підвищену небезпеку вантажу, а також прагнення приховати факт його доставки.

У InformNapalm дійшли висновку, що з території Сирії було вивезено боєприпаси або компоненти, які не повинні перебувати на її території, зберігання яких не може бути забезпечене належними заходами безпеки, не можуть бути використані, але вимагають особливих умов утилізації, мають політичне значення і дискредитують РФ або режим Дамаска в разі виявлення в Сирії. При цьому важливим є невеликий обсяг доставленого вантажу (8-10 ящиків), який вказує на важливість вмісту.

Фото: informnapalm.org

Відзначають також, що вантаж доставлений до Феодосії, а не в Севастополь, куди доставка військових вантажів виглядає логічнішою. Вибір порту вивантаження, ймовірно, визначався подальшою логістикою переміщення вантажу. У районі Феодосійського порту розташований об'єкт "Феодосія-13", який є найбільш вдалим потенційним місцем зберігання вантажів підвищеної небезпеки.

Крім того, наголошують, що доставка вантажу здійснена засобами найманої компанії, а не суднами ВМФ РФ, що регулярно курсують в акваторію Тартус. Вибір приватної компанії може пояснюватися спробою приховати зв'язок вантажу з Російською Федерацією, а також скоротити ризик для екіпажу військового судна.

Аналіз габаритів вивантажених ящиків дає підставу припускати наявність всередині боєприпасу калібром не менш ніж 200 мм. Незважаючи на відсутність прямих доказів, аналіз непрямих ознак вантажу дає підстави припускати, що вмістом вантажу є боєприпаси або компоненти зброї масового ураження - найімовірніше, хімічного. Так, автори розслідування відзначають, що на фотографії до статті в газеті The New York Times, опублікованій у 2015 році, зображений схожий за габаритами ящик, який використовували для зберігання іракських ракет (Борак-70) з хімічною бойовою частиною.

Як повідомляли раніше в жовтні, Росія розгорне в сирійському Тартусі постійну базу ВМФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram