ГоловнаСвіт

У Росії суд оштрафував "Левада-центр" за відмову визнати себе "іноземним агентом"

В організації заявляють, що не мають стосунку до політики.

У Росії суд оштрафував "Левада-центр" за відмову визнати себе "іноземним агентом"
Левада-Центр
Фото: facebook/Левада-Центр

Суд в Москві оштрафував некомерційну організацію "Аналітичний Центр Юрія Левади" на 300 тис. рублів за відмову самостійно зареєструватися так званим "іноземним агентом".

Про це повідомляє Радіо Свобода.

26 жовтня суд погодився з позицією Міністерства юстиції Росії, яке звинуватило "Левада-центр" в порушенні порядку діяльності організацій, визнаних "іноземними агентами".

Керівник "Левада-центру" Лев Гудков заявив, що подаватиме апеляцію на рішення суду.

Аналітичний центр Юрія Левади внесено до реєстру "іноземних агентів" 5 вересня. За кілька днів до цього соціологи оприлюднили опитування, яке засвідчувало падіння рейтингу правлячої партії "Єдина Росія" перед парламентськими виборами.

У російському Мін'юсті заявили, що центр фінансується за рахунок іноземних джерел та бере участь у політичній діяльності. В "Левада-центрі" наполягають, що організація отримувала іноземні замовлення на проведення маркетингових досліджень, але вони не стосувалися політики.

Поправки до російського закону "Про некомерційні організації", згідно з якими в юридичному обігу з'явилося поняття "іноземний агент", діють з 2012 року. Вони дозволяють присвоїти статус "іноземного агента" організаціям, які займаються в Росії "політичною діяльністю" і отримують фінансування з-за кордону.

Як повідомлялося в липні, в Росії газета "Псковська губернія", що опублікувала розслідування про загибель псковських десантників, визнана "іноземним агентом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram