ГоловнаСвіт

Президент Філіппін пообіцяв припинити військову співпрацю зі США

Дутерте виступає проти присутності на території Філіппін іноземних військ.

Президент Філіппін пообіцяв припинити військову співпрацю зі США
Родриго Дутерте

Президент Філіппін Родріго Дутерте пообіцяв розірвати угоду про військове співробітництво зі США.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Філіппінський лідер вкотре підкреслив, що виступає проти присутності на території країни іноземних військ. "Я з нетерпінням чекаю на момент, коли більше не буду споглядати будь-яких військових у своїй країні, крім філіппінських", - заявив він.

Дутерте також порадив США "забути" про розширену угоду про співпрацю у сфері оборони (EDCA), укладену 2014 року. За його словами, Вашингтон не повинен ставитися до Філіппін як до "собачки на повідку".

4 жовтня Дутерте вже погрожував розірвати військову угоду зі США. Тоді він заявив, що стосовно Маніли Вашингтон, як і раніше, відчуває колоніальний синдром.

Згодом, 7 жовтня, Міноборони Філіппін заявило про здатність обійтися без американської допомоги.

Тоді 20 жовтня під час візиту в Китай Дутерте вкотре назвав президента США Барака Обаму "сучим сином" і заявив, що його країні "час попрощатися зі США". Пізніше він сказав, що Маніла не може розірвати дипломатичні зв'язки з Вашингтоном.

У квітні 2016 року повідомляли, що на Філіппінах можуть знову з'явитися військові бази США. Договір терміном на 10 років дозволив би американцям будувати й експлуатувати об'єкти на п'яти філіппінських військових базах - одній сухопутній і чотирьох військово-повітряних, включаючи базу ВПС "Антоніо Баутіста" на острові Палаван, безпосередньо біля спірної акваторії в Південно-Китайському морі.

Американські військові були дислоковані на південних філіппінських островах Джоло і Басілан, починаючи з 2002 року, у рамках операції "Непохитна свобода" для боротьби з бойовиками терористичної організації "Абу Сайяф". У 2015 році програму військової присутності на Філіппінах в основному згорнули, в країні залишився невеликий підрозділ, який займався підготовкою місцевих військових.

Родріго Дутерте став президентом Філіппін в червні 2016 року, відтоді він зробив низку різких заяв на адресу зарубіжних політичних і державних діячів. Так, він послав під три чорти американського лідера і Євросоюз за критику кампанії боротьби з наркоторгівлею, обізвав дурнем генсека ООН Пан Гі Муна, який покидає свій пост, і образив посла США в Манілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram