ГоловнаСвіт

У банку РПЦ "зависли" 16 мільярдів рублів державних агрохолдингів РФ

У разі банкрутства банку вони можуть стати найбільш постраждалими його клієнтами.

У банку РПЦ "зависли" 16 мільярдів рублів державних агрохолдингів РФ
Фото: artlebedev.ru

Російські державні енергетичні компанії зберігали в банку "Пересвіт", що належить Російській православній церкві і який зіткнувся із загрозою банкрутства, більш як 16 мільярдів рублів. У разі банкрутства банку вони можуть стати найбільш постраждалими його клієнтами.

Як з'ясувала "Медуза", вивчивши звітність компаній, "Русгідро" зберігала на депозитах в "Пересвіті" 6,28 мільярда рублів, ще 1,405 млрд розміщені на поточному рахунку компанії.

Повідомляється, що РАО "Енергетичні системи Сходу" тримало на депозиті в "Пересвіті" 5,901 мільярда рублів. "Мосенергозбут" (входить до складу "Інтер РАО", раду директорів якого очолює Ігор Сечин) розмістив в банку 2,9 млрд рублів.

Також на рахунках "Пересвіту" можуть бути гроші компанії "РН-енерго", яка займається енергопостачанням підприємств "Роснефті". Про це свідчить корпоративний план "закупівель у єдиного постачальника", повідомляє видання.

За інформацією російських ЗМІ, основним акціонером банку "Пересвіт", де з 21 жовтня ЦБ увів тимчасову адміністрацію, є Російська православна церква (РПЦ). Їй в банку належать більш ніж 49% акцій, ще 24% володіє Торгово-промислова палата (ТПП). Зокрема, в "Пересвіті" містився основний рахунок Московської патріархії. Всього в банку зберігалося близько третини всіх коштів адміністрації РПЦ.

За даними Банки.ру, на 1 жовтня 2016 року чисті активи банку - 204,23 млрд рублів (44-те місце в Росії), капітал (розраховано відповідно до вимог ЦБ РФ) - 30,33 млрд, кредитний портфель - 145,90 млрд, зобов'язання перед населенням - 22,48 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram