ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії незалежних правозахисників виключають із правозахисних комісій

Правозахисники мають намір оскаржувати рішення влади через суд.

У Росії незалежних правозахисників виключають із правозахисних комісій
Фото: EPA/UPG

Нові списки 42 регіональних Суспільно-спостережних комісій (ССК), опубліковані Громадською палатою Росії, свідчать, що десятки російських реально незалежних правозахисників втратили можливість контролювати дотримання прав ув'язнених у регіонах країни.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Зі ССК виключили місцевих активістів, чия діяльність з виявлення порушень перестала влаштовувати Федеральну службу виконання покарань (ФСВП).

Наприклад, до складу ССК по республіці Комі не потрапили Ернест Мезак (багато працював у справі Геннадія Афанасьєва) і Ігор Сажин, до чуваської - Олексій Глухов, до Нижньогородської - Ігор Каляпін (об'єкт персональних піар-атак керівництва Чеченської республіки), до мордовської - Сергій Мар'їн, до ростовської - Юрій Блохін. До складу свердловської комісії не пройшли В'ячеслав Башков, Ольга Діанова, Лариса Захарова, Сергій Кирилов, Дмитро Рожин, Олексій Соколов, до складу челябінської - Діна Латипова, Валерія Приходкіна, Оксана Труфанова, Микола і Тетяна Щур (допомагали Олегу Сенцову під час пересилки, зараз займаються Олександром Кольченком), до складу іркутської - Наталя та Святослав Хроменкові. Журналістка The New Times і "Відкритої Росії" Зоя Свєтова, яка виявила 2 жовтня в Лефортово протиправно заарештованого журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка, цього разу висувалася в мордовську ССК, проте не була включена до її складу.

З іншого боку, до складу московської ССК увійшов колишній начальник столичного СІЗО-2 "Бутирка" Дмитро Комнов, фігурант "списку Магнітського", повідомляють "Грани.ру". Голова московської ССК минулого скликання, лідер "Офіцерів Росії" Антон Цвєтков, який нещодавно організував погром виставки в "Центрі Братів Люм'єр" у Москві, тепер став членом підмосковної комісії.

За рідкісним винятком із правила - новими членами ССК стали юристи московського відділення Комітету із запобігання тортурам Анастасія Гаріна і Дмитро Піскунов, а до підмосковної ССК увійшов функціонер "Яблука" Валерій Борщов.

За словами секретаря Громадської палати РФ Олександра Бречалова, процес формування суспільно-спостережних комісій "був максимально відкритим".

Низка правозахисників уже заявили про свій намір звернутися до суду, щоб оскаржити його підсумки. Вони кажуть, що тепер можливості контролю за ситуацією в колоніях і СІЗО ще більше скоротяться, відзначає "Радіо Свобода".

Нагадаємо, раніше в жовтні Росія зарахувала правозахисну організацію "Меморіал" до списку "іноземних агентів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram