ГоловнаСвіт

"Сноудену номер два" висунуть звинувачення у шпигунстві

Співробітник спецслужб упродовж двох десятиліть крав секретні дані декількох урядових структур.

"Сноудену номер два" висунуть звинувачення у шпигунстві
Фото: autocentre.ua

Колишньому співробітнику компанії-підрядника Агентства національної безпеки (АНБ) Гарольду Мартіну висунуть звинувачення в шпигунстві.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на дані федеральної прокуратури США.

Раніше повідомляли, що його звинувачують у крадіжці секретних матеріалів. Звинувачення в шпигунстві може призвести до суворішого покарання - до 10 років в'язниці за кожним доведеним випадком.

За даними прокурорів, озвученими в суді в Балтиморі, Мартін упродовж двох десятиліть крав секретні дані декількох урядових структур. Обсяг вкраденої ним інформації оцінюють приблизно в 50 терабайт. За даними деяких представників американської влади, це може бути "найбільшою крадіжкою секретної урядової інформації в історії", відзначає агентство. Серед викрадених документів - урядові плани "проти відомого ворога США і їх союзників", заявили в прокуратурі.

ФБР також розслідує можливу роль Мартіна у витоку влітку секретних кодів АНБ, які використовували для злому комп'ютерів у Росії і Китаї, заявили представники американської влади.

Мартіна затримало ФБР у серпні в Балтиморі. Він працював у компанії Booz Allen Hamilton, співробітником якої раніше був Едвард Сноуден.

Сноуден у 2013 році розповів про методи електронного стеження американських спецслужб, у тому числі про прослуховування переговорів зарубіжних лідерів.

У США його звинуватили в шпигунстві та розголошенні держтаємниці. Колишній співробітник АНБ звернувся з запитами на отримання притулку до влади більш ніж 20 країн. У серпні 2014 року він отримав вид на проживання в Росії на три роки і приїхав у країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram