ГоловнаСвіт

Клінтон викрили в розголошенні секретної інформації на дебатах

Штаб Клінтон відкинув звинувачення і послався на раніше опубліковані відомості в цій галузі.

Клінтон викрили в розголошенні секретної інформації на дебатах
Дональд Трамп, Хиллари Клинтон
Фото: EPA/UPG

Кандидатка у президенти США від демократів Гілларі Клінтон під час останніх теледебатів зі своїм суперником-республіканцем Дональдом Трампом могла розголосити секретні відомості, що стосуються процедури застосування ядерної зброї.

Про це повідомляє Fox News.

У середу, 19 жовтня, під час дискусії про придатність кандидатів до управління ядерною зброєю Клінтон сказала, що від моменту прийняття рішення президентом застосувати її до фактичного старту минає чотири хвилини.

Кілька колишніх силовиків, опитаних телеканалом, зазначили, що така докладна інформація є секретною, а її розголошення людиною, що мала до неї доступ, може бути розцінено як порушення норм безпеки.

"Наша країна не має таємниць, які оберігають ретельніше, ніж та, яка стосується нашого стратегічного потенціалу ядерного стримування", - зазначив колишній військово-морський офіцер.

Можновладний представник кампанії Клінтон відкинув звинувачення і послався на раніше опубліковані відомості в цій галузі. Зокрема, колишній офіцер із забезпечення пусків ракет "Мінітмен" і вчений-дослідник Принстонського університету Брюс Блер описав покрокову процедуру прийняття рішення президентом про ядерну атаку.

За його словами, процедура включає консультації з військовими та цивільними радниками у Вашингтоні і по всьому світу, в тому числі з командуванням стратегічними ядерними силами США. Тривалість консультацій - на розсуд президента, однак якщо є усвідомлення того, що противник запустив ядерну зброю проти США, на прийняття рішення можуть піти лічені секунди.

"Приблизно п'ять хвилин може пройти від рішення президента до запуску міжконтинентальних балістичних ракет з шахт, і близько 15 хвилин - до запуску ракет з підводних човнів", - писав він, додавши, що після того, як запуск відбувся, скасувати його неможливо.

Опоненти, проте, кажуть, що навіть наявність такої інформації, озвученої в академічному середовищі, не дає права особам, які мали доступ до секретів, обговорювати так ці питання.

Міністр оборони США Ештон Картер, коли в нього спитали про ставлення до цієї ситуації, відмовився відповідати, пославшись на те, що це питання стосується передвиборної кампанії.

Клінтон і раніше викривали в недбалому ставленні до конфіденційної інформації. У березні 2015 року вибухнув скандал з її електронною поштою. З'ясувалося, що на посаді держсекретаря вона вела ділове листування з приватної скриньки. Згодом політик передала ФБР листи, які потрапили на приватний сервер для зберігання електронного листування, однак при цьому видалила близько 30 тис. послань, заявивши, що вони були суто приватними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram