ГоловнаСвіт

Прем'єр Люксембургу запропонував на добу закрити внутрішні кордони ЄС

Наступного тижня європейські лідери зустрінуться в Брюсселі, щоб обговорити плани щодо відродження інтересу до ЄС після "Брекзиту".

Прем'єр Люксембургу запропонував на добу закрити внутрішні кордони ЄС
Ксавье Беттель
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттель заявив, що країнам Євросоюзу варто задуматися про введення прикордонного контролю на 24 години, щоб продемонструвати виборцям цінність безвізового режиму.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

"Закриття кордонів на день покаже людям, що означає двогодинне очікування, щоб потрапити в Італію чи Іспанію, що таке повсюдний контроль і блокування всіх обмінів, - заявив Беттель під час конференції в Парижі. - На один день. Щоб люди побачили, як це - перебувати за межами Європи. Я кажу жахливі речі, але людям добре було б це зрозуміти".

Наступного тижня європейські лідери зустрінуться в Брюсселі, щоб обговорити плани щодо відродження інтересу до ЄС після рішення Великобританії його покинути.

За словами Беттеля, необхідно також почати формальну процедуру відокремлення Великобританії від ЄС. "Це не Facebook. Тут не можна встановити статус "все складно", - заявив він.

Раніше прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що країна офіційно запустить процедуру виходу з Євросоюзу не пізніше березня 2017 року. Мей попередила, що процес виходу буде доволі складним. Вона висловила надію на те, що зараз інші країни ЄС почнуть підготовчу роботу, яка дозволить зробити переговори спокійними.

Згідно зі статтею 50, Лондон повинен офіційно повідомити Брюссель про намір покинути Євросоюз. Після цього почнуться переговори, які можуть тривати протягом декількох років. Якщо Лондон запустить процес виходу до березня 2017 року, Великобританія може покинути Євросоюз улітку 2019 року.

Референдум з питання членства Великобританії в Євросоюзі пройшов у червні. Більшість виборців - 51,9% - проголосували за вихід з ЄС, 48,1% висловили бажання залишитися. "Брекзит" в основному підтримали виборці старшого віку. Молоді люди здебільшого проголосували за те, щоб Великобританія залишилася в ЄС.

Нагадаємо, напередодні уряд Британії відкинув можливість другого голосування щодо Brexit.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram