ГоловнаСвіт

Посол України в ФРН пояснив, чому не можна вірити Росії

Мельник сподівається, що Європа надасть Україні необхідне оборонне озброєння.

Посол України в ФРН пояснив, чому не можна вірити Росії
Андрей Мельник
Фото: www.zeit.de

Україна не бачить прагнення Москви до врегулювання конфлікту на Донбасі, і тому продовжує закликати ФРН до розгляду питання поставки в Україну оборонного озброєння.

Про це в інтерв'ю газеті Stuttgarter Zeitung заявив посол України в ФРН Андрій Мельник.

"У нас враження, що Росія ніяк не зацікавлена в мирному вирішенні. Очевидно, Кремль зволікає і вичікує, що обставини для нього поліпшаться і він зможе силою домогтися своїх геополітичних цілей в Україні", - заявив Мельник.

На його думку, на руку Кремлю зараз те, що в країнах, які грають критичну роль у врегулюванні, - Німеччини, Франції, США, - наближаються вибори, і популісти, які виступають за пом'якшення санкцій проти Росії, можуть поліпшити свої позиції.

Український посол не дуже вірить у можливість швидкої зустрічі "нормандської четвірки" на вищому рівні. І результату від такої зустрічі, навіть якби вона відбулася, очікувати не варто, вважає він.

Відволікає від українського конфлікту і ситуація в Сирії, вважає посол. При цьому він сподівається, що через події в Алеппо Україна не зникла з поля зору німецької зовнішньої політики. Він закликав не забувати, що в обох випадках - у війні на сході України й у війні в Сирії - "рушійною убивчою силою" є Росія і особисто Путін.

За даними дипломата, на кордоні з Україною Росія тримає до 100 тис. своїх військових, із них 40 тис. - в окупованому Криму, регулярні російські війська є і на Донбасі.

"Тому ілюзії Заходу, мовляв, Путін не зважиться на відкриту експансію, в Україні не поділяють - вона вже відбувається", - зазначив дипломат.

Мельник сподівається, що Німеччина й інші країни все ж нададуть Україні підтримку необхідним оборонним озброєнням для відбиття можливої агресії. "Нам не потрібне наступальне озброєння, ми тільки хочемо захистити себе", - наголосив він, назвавши як бажану протитанкову зброю і системи ППО. Усвідомлення Володимиром Путіним наявності в Україні таких озброєнь не тільки допомогло б зупинити його в спробах збройного нападу на Україну, а й знизило би ризик війни в Європі, зазначив Мельник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram