ГоловнаСвіт

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €12,5 тис. фігурантові "болотної справи"

Порушеними виявилися статті про заборону тортур, право на свободу та особисту недоторканність, право на справедливий судовий розгляд і свободу зібрань і об'єднань.

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €12,5 тис. фігурантові "болотної справи"

Європейський суд з прав людини (ЄСП) зобов'язав Росію виплатити фігурантові "болотної справи" Ярославу Бєлоусову €12,5 тис. за порушення його прав.

Відповідне рішення суду опубліковано на сайті ЄСПЛ.

У рішенні ЄСПЛ сказано, що суд виявив порушення третьої, п'ятої, шостої та одинадцятої статті Конвенції про захист прав людини. Таким чином, порушеними виявилися статті про заборону тортур, право на свободу та особисту недоторканність, право на справедливий судовий розгляд і свободу зібрань і об'єднань.

Росія повинна виплатити Бєлоусову компенсацію протягом трьох місяців після рішення суду.

Бєлоусов брав участь у "Марші мільйонів" 6 травня 2012 року, під час якого відбулися сутички протестувальників із поліцією. Через місяць його затримали.

У лютому 2014 року його засудили до двох років і шести місяців колонії за звинуваченням в участі в масових заворушеннях і застосуванні насильства до представника влади. Своєї провини він не визнавав. Згодом термін було скорочено до двох років і трьох місяців. Бєлоусов, з урахуванням попереднього ув'язнення, вийшов на свободу в вересні 2014 року.

У ЄСПЛ Бєлоусов подав першу скаргу в грудні 2012 року, другу - в 2014 році.

Як повідомляли в березні, Слідком РФ побачив у заворушеннях на Болотній площі фінансування з США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram