ГоловнаСвіт

Білорусь попросить у МВФ кредит на $3 млрд

Лукашенко назвав деякі вимоги МВФ принизливими.

Білорусь попросить у МВФ кредит на $3 млрд
Лукашенко

Білорусь не відмовиться від переговорів з МВФ про нову кредитну програму, незважаючи на те, що білоруський президент Олександр Лукашенко назвав деякі вимоги фонду принизливими.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Так, Мінськ має намір попросити у МВФ $3 млрд на рефінансування виплат за зовнішнім боргом. Білоруські чиновники оптимістично оцінювали переговори з останньою місією фонду, яка завершила роботу в Білорусі минулого тижня.

Однак у понеділок на спеціальній нараді з урядом Лукашенко сказав, що багато вимог фонду суперечать соціальній політиці, яку білоруська влада проводила останні 20 років.

"Це принизливо не тільки для мене, це принизливо щодо нашого народу, - сказав Лукашенко, якого цитує державне агентство БелТА. - Думаю, народ не підтримає те, що тут рекомендують".

Зокрема, Лукашенко висловив невдоволення вимогами обмежити зростання зарплат і підвищити тарифи ЖКГ.

Незважаючи на це, Білорусь продовжить переговори.

"Наші позиції зближуються, розуміння поліпшується", - сказав після наради в Лукашенка міністр фінансів Володимир Амарін.

Сам Лукашенко раніше неодноразово називав вимоги МВФ справедливими і говорив, що Мінськ готовий їх виконати.

"Переговорний процес з МВФ якраз максимально враховує всі установки голови держави, і делегація Білорусі буквально завтра вилітає на щорічні збори МВФ, де консультації з приводу програми буде продовжено", - сказав голова Нацбанку Павло Каллаур, якого процитувало БелТА.

Цьогоріч Білорусь виплачує кредиторам $3,3 млрд, а наступного року їй знадобиться $2,3 млрд на погашення і ще $800 млн - на обслуговування боргу. Основним кредитором Мінська поки що виступає контрольований Росією Євразійський фонд.

Нагадаємо, у вересні Лукашенко констатував "надто багато проблем" у відносинах із Росією і пригрозив виходом із ЄАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram