ГоловнаСвіт

Ізраїль заплатив Туреччині $20 млн заради нормалізації відносин

Гроші підуть сім'ям загиблих на судні "Флотилія свободи"

Ізраїль заплатив Туреччині $20 млн заради нормалізації відносин
Фото: http://aa.com.tr

Ізраїль у п'ятницю виплатив Туреччині 20 мільйонів доларів як компенсацію родичам 10 загиблих турецьких активістів на поромі "Маві Мармара" в 2010 році.

Про це повідомляє державне інформагентство Туреччини Anadolu.

На додаток до компенсації, Ізраїль погодився на гуманітарну присутність Туреччини в секторі Газа.

У рамках досягнутої влітку угоди про нормалізацію відносин між країнами Ізраїль погодився виплатити 20 млн доларів як компенсацію, а Туреччина пообіцяла відкликати всі позови проти ізраїльських посадових осіб.

Протягом десяти днів Ізраїль і Туреччина повинні призначити послів у знак відновлення дипломатичних відносин у повному обсязі, пише Daily Sabah.

Нагадаємо, конфлікт біля берегів сектора Газа стався в ніч з 30 на 31 травня 2010 року. Кораблі Армії оборони Ізраїлю перехопили шість суден так званої "Флотилії свободи", яка везла палестинцям гуманітарні вантажі - ліки, продовольство і будматеріали. Усі судна здалися без опору за винятком турецького судна "Маві Мармара". На його борту зав'язалася бійка, активісти пустили в хід підручні предмети, ізраїльські солдати відповіли вогнем. В результаті було вбито 10 турків.

Відразу після інциденту Анкара зажадала від Тель-Авіва принести офіційні вибачення, виплатити компенсації сім'ям загиблих і зняти блокаду сектора Газа. Ізраїль відмовився це зробити, після чого відносини між двома країнами різко погіршилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram