ГоловнаСвіт

США задумалися про відмову від дипломатії на користь військових дій у Сирії

Пряме вторгнення, втім, залишається малоймовірним.

США задумалися про відмову від дипломатії на користь військових дій у Сирії
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента США обирає серйозніші заходи реагування на дії підтримуваної Росією сирійської армії в Алеппо, включаючи військову складову, заявили в середу американські офіційні особи.

Як повідомляє Reuters, представник Держдепартаменту Джон Кірбі в середу оголосив, що залучені до міжвідомчої взаємодії з приводу національної безпеки чиновники обговорили сценарії розв'язання кризи в Сирії, "що не стосуються дипломатії". Кірбі відмовився розкрити, які сценарії були предметом обговорення.

Обговорення пройшли на "штабному рівні" і повинні стати основою рекомендацій Бараку Обамі, який був проти військових дій проти президента Сирії Башара Асада, котрий п'ять років веде війну з опозицією.

Обама в середу виступив на американській військовій базі і сказав, що ситуація в Сирії "крає серце". Він пообіцяв поспілкуватися з експертами на тему адаптації зовнішньої політики до нових умов, проте повторив заклик до обережності при виборі рішення про відправлення американських солдатів на сирійську громадянську війну.

Раніше цього дня держсекретар США Джон Керрі пригрозив покласти край дипломатії і поклав на Москву відповідальність за запальні бомби, що сиплються на утримуване повстанцями Алеппо.

Це стало найбільш недвозначним попередженням з боку Вашингтона на адресу Росії, відколи 19 вересня зійшла нанівець угода про перемир'я, яку Керрі погодив з російським міністром Сергієм Лавровим.

Однак навіть прихильники рішучих заходів в американській адміністрації сказали, що наразі незрозуміло, що може зробити - і чи може взагалі - Обама, і що основним варіантом для нього є лише "суворіша риторика".

Серед інших варіантів - дозвіл союзникам у країнах Перської затоки постачати повстанцям складнішу зброю, хоча поки що адміністрація Обами заперечує проти цього. Інший сценарій - американський авіаудар по авіабазі Асада, але він ще менш імовірний через наслідки у вигляді жертв з російської сторони.

Швидкість, з якою сили Асада просунулися в Алеппо, і крах дипломатичного врегулювання заскочили Білий дім зненацька, пише агентство з посиланням на двох американських чиновників. Падіння Алеппо відновило б владу Асада в найважливішому після столиці місті країни і стало б колосальним ударом по повстанцях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram