ГоловнаСвіт

Сенат США подолав вето Обами на закон про позови через теракти 11 вересня

Голосування палати представників відбудеться пізніше в середу.

Сенат США подолав вето Обами на закон про позови через теракти 11 вересня
Фото: partbilet.ru

Переважна більшість сенаторів США проголосувала за скасування вето президента країни Барака Обами на закон, що дозволяє жертвам нападів 11 вересня подавати позови про відшкодування збитків до влади Саудівської Аравії.

За подолання вето висловилися 97 сенаторів, проти був один - лідер демократичної меншості Гаррі Рейд. Ще два сенатори-демократи - Тім Кейн, кандидат на пост віце-президента, і колишній претендент на пост президента Берні Сандерс утрималися від голосування.

Про це повідомляє ВВС.

Тепер висловитися повинна палата представників, голосування в якій відбудеться пізніше в середу. Якщо дві третини палати також підтримають законопроект "Справедливість проти спонсорів тероризму", це буде перший випадок, коли вето Обами - за вісім років його президентства - буде подолано.

Нагадаємо, в результаті терактів 11 вересня 2001 року, коли викрадені терористами літаки врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і будівлю Пентагону у Вашингтоні, загинули 2977 осіб. 15 з 19 викрадачів літаків були зі Саудівської Аравії.

Законопроект, що дозволяє родичам жертв терактів подавати позови до судів США на владу Саудівської Аравії, в травні схвалив Сенат США, а на початку вересня - Палата представників. Крім того, в березні американський суд зобов'язав Іран виплатити $10,5 млрд за теракти 11 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram