ГоловнаСвіт

Боснійські серби проголосували за збереження Дня Республіки Сербської

Президент Мілорад Додік повідомив, що день референдуму увійде в історію як "день сербської рішучості".

Боснійські серби проголосували за збереження Дня Республіки Сербської
Фото: ianp.com.ua

Переважна більшість боснійських сербів, які взяли участь у недільному референдумі, проголосували за збереження 9 січня як національного свята - Дня Республіки Сербської.

Як повідомляє російська служба Бі-бі-сі, референдум пройшов попри заборону Конституційного суду Боснії, який також постановив перенести дату свята.

Після підрахунку майже всіх голосів частка тих, хто проголосував за продовження святкування Дня Республіки Сербської 9 січня, перевищує 99%. Явка серед населення сербського анклаву Боснії і Герцеговини становила близько 60%.

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік повідомив, що день референдуму увійде в історію як "день сербської рішучості".

"Я пишаюся народом Республіки Сербської, тими, хто вийшов і проголосував", - заявив він.

Раніше високий представник (міжнародний адміністратор) у Боснії та Герцеговині Валентин Інцко заявив, що голосування "нелегальне і неконституційне". Проведення референдуму заборонив боснійський Конституційний суд, визнавши референдум дискримінаційним щодо інших націй, які проживають у країні.

Нагадаємо, в неділю в Боснії відбувся референдум, на якому було винесено питання: "Чи підтримуєте ви святкування 9 січня Дня Республіки Сербської?". Раніше колишній посол України в Хорватії Маркіян Лубківський заявив, що такий референдум у Республіці Сербській не призведе до її виходу зі складу Боснії і Герцеговини. На його думку, лідери Республіки Сербської таким чином намагаються пограти м'язами і спробувати "виторгувати" для себе в західних країн додаткові економічні преференції.

Республіка Сербська - це державне утворення (населене переважно сербами), яке разом із Федерацією Боснії і Герцеговини (населеній переважно боснійцями) є частиною єдиної держави - Боснії і Герцеговини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram