ГоловнаСвіт

Лідер "Боко Харам" спростував повідомлення про свою смерть

Точних даних про те, коли було записане оприлюднене відео, немає.  

Лідер "Боко Харам" спростував повідомлення про свою смерть
Фото: bbc.com

Лідер радикального нігерійського угруповання "Боко Харам" Абубакар Шекау спростував повідомлення про те, що він був смертельно поранений у ході авіаудару в серпні. 

У соціальних мережах опубліковано 40-хвилинне відео, в якому людина, схожа на Шекау, веде тривалий монолог на трьома мовами: арабською, хауса і канурі. Він каже, що почувається чудово і перебуває в безпеці. Проте точних даних про те, коли було записане це відео, немає.

Раніше радикальне угруповання "Ісламська держава", діяльність якого заборонена на території Росії та ряду інших країн, заявила, що "Боко Харам" очолив новий лідер - Абу Мусаб аль-Барнаві. У відповідь на це Шекау заявив, що продовжує очолювати угруповання і звинуватив своїх прихильників у змові.

Абубакар Шекау очолив "Боко Харам" у 2009 році, після смерті засновника угруповання Мухаммада Юсуфа. Під його керівництвом угруповання стало радикальнішим і агресивнішим.

Повідомлення про смерть Шекау надходили вже не раз.

3 серпня цього року повідомлялося, що  Абубакар Шекау був зміщений зі своєї посади, а його місце посів Абу Мусабу аль Барнауі. 4 серпня ця  інформація була спростована самим лідером організації.

Угруповання "Боко Харам" (у перекладі означає "Західна освіта - гріх"), створене в 2002 році, діє переважно на території Нігерії. Прихильники організації виступають за введення в країні законів шаріату і боротьбу зі впливом Заходу. У квітні 2015 року, після того як Абубакар Шекау присягнув на вірність терористичному угрупованню "Ісламська держава", "Боко Харам" змінила назву на "Західноафриканську провінцію "Ісламської держави".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram