ГоловнаСвіт

Повстанці відмовилися вважати Росію гарантом миру в Сирії

Підтримувана РФ сирійська армія застосовувала напалм і хімічну зброю. 

Повстанці відмовилися вважати Росію гарантом миру в Сирії

Помірні групи сирійських повстанців заявили, що відмовляють Росії у праві брати участь у будь-яких мирних ініціативах у Сирії, передає Німецька хвиля.

Російська сторона виступила "партнером" режиму сирійського президента Башара Асада в "справі знищення міста Алеппо", сказано в заяві, підписаній 30 групами повстанців і поширеній у неділю, 25 вересня.

У документі сказано, що будь-який мирний процес буде марним, доки бої не припиняться цілком, а поставки гуманітарної допомоги під егідою ООН не нормалізуються. Водночас підтримувані Росією бомбардування обложеного Алеппо підривають мирний процес, заявляють повстанці.

Повітряну військову операцію, що забрала безліч життів протягом декількох минулих днів, повстанці назвали безпрецедентною.

"Росія не може виступати спонсором миру, оскільки була співучасницею злочинів проти нашого народу, скоєних режимом", - сказано в заяві.

Збройні групи опозиціонерів стверджують, що підтримувані Росією війська сирійської армії застосовували напалм і хімічну зброю.

Згідно з даними Сирійського наглядової ради з прав людини, що базується в Лондоні, з моменту завершення режиму припинення вогню 19 вересня в обстрілах і бомбардуваннях в Алеппо і його околицях загинули 213 мирних жителів.

Правозахисна організація також повідомила, що рано-вранці 25 вересня повстанці відвоювали в урядових військ один з районів Алеппо, захоплений сирійською армією напередодні. Йдеться про частково заселений табір палестинських біженців Хандарате, який примикає до траси "Кастелло" - основної магістралі поставок в обложені армією Асада райони Алеппо. Урядові війська захопили цю трасу і взяли в облогу раніше підконтрольні повстанцям території із загальним населенням близько 250 тис. чоловік.

Нагадаємо, що 20 вересня гумконвой ООН потрапив під авіаудари в Сирії, загинуло 12 чоловік. США звинуватили в атаці Росію. Крім того, міжнародна група розслідувань Bellingcat заявила, що на фотографіях, які були зроблені на місці знищення колони з гуманітарною допомогою можна побачити частини російських авіабомб.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram