ГоловнаСвіт

Обама ветував законопроект про позови до Саудівської Аравії через теракти 11 вересня

Цей закон загрожує нацбезпеці США і може ускладнити стосунки із союзниками у боротьбі з тероризмом.

Обама ветував законопроект про позови до Саудівської Аравії через теракти 11 вересня
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама відхилив законопроект, який дозволяв сім'ям загиблих під час терактів 11 вересня 2001 року подати позови до Саудівської Аравії. Йдеться про законопроект, який раніше схвалили сенат і конгрес.

Про це повідомляє Reuters.

Суть законопроекту полягає в тому, що сім'ї загиблих при терактах мають право подавати позови проти країн, які їх підтримують на території США.

Обама наголосив, що цей закон загрожує національній безпеці США і може ускладнити стосунки із союзниками в боротьбі з тероризмом.

Сенатор-демократ Чак Шумер, який був одним із співавторів законопроекту, а також інші політики вже заявили, що зможуть подолати вето при повторному голосуванні. На підтримку закону виступила також і кандидат від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Її представник Джессі Леріх заявив, що якби Клінтон була президентом, вона б цей законопроект підписала.

Нагадаємо, в результаті терактів 11 вересня 2001 року, коли викрадені терористами літаки врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і будівлю Пентагону у Вашингтоні, загинули 2977 осіб. 15 з 19 викрадачів літаків були із Саудівської Аравії.

Законопроект, що дозволяє родичам жертв терактів подавати позови до судів США на владу Саудівської Аравії, у травні схвалив Сенат США, а на початку вересня - Палата представників. Крім того, в березні американський суд зобов'язав Іран виплатити $10,5 млрд за теракти 11 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram