ГоловнаСвіт

Аббас закликав Радбез ООН заборонити єврейські поселення в Палестині

Аббас запропонував оголосити 2017-й "міжнародним роком закінчення ізраїльської окупації палестинських земель і палестинського народу".

Аббас закликав Радбез ООН заборонити єврейські поселення в Палестині
Махмуд Аббас
Фото: EPA/UPG

Голова Палестинської автономії Махмуд Аббас закликав Радбез ООН заборонити єврейські поселення в Палестині і пообіцяв найближчим часом представити проект відповідної резолюції.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Також палестинський лідер запропонував оголосити 2017-й "міжнародним роком закінчення ізраїльської окупації палестинських земель і палестинського народу".

Крім того, Аббас зажадав від Лондона попросити пробачення за так звану декларацію Бальфура 1917 року, яка в кінцевому підсумку призвела до утворення Держави Ізраїль, і визнати Палестину незалежною і суверенною державою.

"Ми закликаємо Британію, як робили це протягом вже 100 років з моменту написання цієї сумнозвісної декларації, взяти нарешті необхідні уроки і визнати свою історичну, юридичну, політичну, матеріальну і моральну відповідальність за її наслідки, - заявив палестинський лідер. - Лондон повинен попросити пробачення в палестинського народу за всі катастрофи, страждання і несправедливості, які вони спричинили, і спробувати максимально виправити скоєне шляхом визнання держави Палестина".

Декларація Бальфура - офіційний лист, надісланий 2 листопада 1917 року міністром закордонних справ Британської імперії Артуром Бальфуром лорду Волтеру Ротшильду. У тексті згадано намір створити в Палестині "національний осередок для єврейського народу". Через кілька місяців декларацію підтримали Франція, Італія і США, а 24 квітня 1920 року декларацію затвердили як основу післявоєнного врегулювання в Палестині.

Палестино-ізраїльський конфлікт загострився в жовтні 2015 року. З того часу було вбито кілька десятків ізраїльтян і кількох американських туристів. Ізраїльські війська застрелили понад 200 палестинців, більшість з яких, згідно із заявами ізраїльської влади, були бойовиками.

Нагадаємо, в липні повідомляли, що Аббас подасть до суду на Британію за створення Ізраїлю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram