ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Туреччина відмовилася разом із курдами відбивати "столицю" ІДІЛ

Анкара підтримує звільнення сирійських міст від ІДІЛ, але висуває свої умови.

Туреччина відмовилася брати участь в операції зі звільнення від бойовиків "Ісламської держави" (ІДІЛ) сирійського міста Ракка - "столиці" джихадистів - якщо її проводитимуть курдські сили.

Про це заявив прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин, передає агентство Рейтер.

"Перемовини все ще тривають, підсумків наразі немає. Ми виходимо з тих самих принципів, що й під час операцій у Манбіджі й Джераблусі. Участь в операції спільно з силами курдської партії "Демократичний союз" виключена", - пояснив Калин. Він зазначив, що в принципі Анкара підтримує звільнення міст від ІДІЛ, однак у неї є свої умови.

19 вересня президент Туреччини  Реджеп Таїп Ердоган анонсував розширення території проведення військової місії.  "У рамках операції (...) до теперішнього часу ми очистили від терористів 900 квадратних кілометрів. Ця ділянка розширюється на південь. Ми можемо збільшити цю площу до 5 тис. квадратних кілометрів у рамках створення зони безпеки [уздовж турецько-сирійського кордону]", - заявив турецький лідер.

Операція "Щит Євфрата" розпочалася 24 серпня. На територію Сирії було введено регулярні частини турецької армії, включаючи танкові та артилерійські підрозділи, а також групи спецназу. Основна заявлена мета - звільнення суміжних прикордонних територій від бойовиків ІДІЛ, а також від курдських збройних формувань.

Офіційний Дамаск вважає турецьке втручання порушенням суверенітету країни.

Нагадаємо, на початку вересня 30 тис. курдів вийшли на вулиці Кельна проти політики Ердогана.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram