ГоловнаСвіт

Сноуден закликав видалити і не використовувати новий месенджер від Google

Новий додаток від Google записує кожне відправлене повідомлення і надає призначені для користувача дані за запитом поліції.

Сноуден закликав видалити і не використовувати новий месенджер від Google
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден закликав "видалити і не використовувати" новий розумний Google-месенджер Allo.

Про небезпеку цього додатка він повідомив у своєму Twitter.

За словами Сноудена, додаток від Google записує кожне відправлене повідомлення і надає призначені для користувача дані за запитом поліції. "Не використовуйте Allo", - закликав він.

Розумний месенджер Allo, запущений 21 вересня, оснащено ботом, який стежить за діалогами користувачів, зберігаючи їх для подальшого аналізу. У Google зазначають, що це дозволить зробити додаток зручнішим для користувачів.

Як повідомляє The Independent, раніше компанія запевняла, що конфіденційне, призначене для користувача листування зберігатимуть тимчасово і стиратимуть, коли мине певний термін. Однак з'ясувалося, що в Google поміняли рішення і збираються записувати і зберігати абсолютно всі розмови користувачів.

"Ми допомагаємо людям використовувати контроль над своїми даними в Google Allo, - заявив представник Google. - Наш підхід простий - історія листування зберігається для вас, поки ви не вирішите видалити її. Ви також можете стирати окремі повідомлення або ж усе листування в Allo".

Google Allo - розумний месенджер від Google, здатний надавати текстовим повідомленням емоційного забарвлення за допомогою збільшених букв і емодзі, а також вміє підбирати готові відповіді до питань співрозмовника.

У 2013 році Сноуден передав журналістам кілька секретних документів про діяльність американських спецслужб, які встановили глобальне стеження за громадянами США. 1 серпня 2013 року він отримав тимчасовий притулок у РФ, а рік опісля - трирічний дозвіл на проживання. Влада США інкримінує Сноуденові незаконну передачу інформації, що має значення для національної безпеки, навмисну передачу розвідувальної інформації і крадіжку власності держави. В цілому на батьківщині Сноуденові загрожує до 30 років в'язниці.

Раніше у вересні Сноуден попросив Обаму про помилування. Пізніше помилувати Сноудена закликав колишній учасник президентських перегонів Берні Сандерс.

Крім того, інтернет-користувачі закликали президента США Барака Обаму помилувати Сноудена. Петицію на сайті PardonSnowden.org серед інших підписали співзасновник Apple Стів Возняк, відомий фінансист Джордж Сорос і актор Деніел Редкліфф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram