ГоловнаСвіт

Іран порадив США не втручатися у справи країн Перської затоки

Ісламська Республіка провела парад нових озброєнь.

Іран порадив США не втручатися у справи країн Перської затоки
Иран

Ісламська Республіка Іран відзначила річницю вторгнення на свою територію військ Іраку 1980 року, представивши новітні кораблі і ракети, і порадила США не втручатися у справи країн Перської затоки.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Під час параду в Тегерані, який транслювали в ефірі державного телебачення, військові продемонстрували ракети далекого радіусу дії, танки, а також поставлені Росією зенітно-ракетні комплекси С-300.

У порту Бендер-Аббас на березі Перської затоки іранські ВМС показали 500 суден, підводні човни і вертольоти. Демонстрація озброєнь припала на період зростання напруження у відносинах зі США в стратегічно важливому морському басейні.

За даними американських чиновників, від початку року в Перській затоці сталося понад 30 випадків небезпечного зближення американських і іранських суден, що більш ніж удвічі перевищує показник аналогічного періоду минулого року.

Патрульний корабель ВМС США був змушений змінити курс 4 вересня після того, як швидкохідний корабель Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) наблизився на 91 метр у центральній частині Перської затоки. Як заявили в Міноборони США, ця подія стала вже четвертим інцидентом менш ніж за місяць.

Раніше, 26 серпня, корабель ВМС США відкрив попереджувальний вогонь при зближенні з іранським катером у Перській затоці.

"Ми говоримо американцям, що не варто витрачати капітал і багатство американського народу на недоречну і шкідливу присутність у Перській затоці", - сказав Мохаммад Алі Джафарі, командувач КВІР.

У Тегерані голова генштабу збройних сил Ірану Мохаммад Хусейн Бакері сказав, що Іран прагне миру. Однак Бакері також зазначив, що уроки, отримані Іраном у війні проти Іраку 1980-1988 років, тепер стали порадником для "братів по вірі" в Сирії, Палестині, Лівані, Іраку, Афганістані, Ємені та Бахрейні - країнах, де Іран має політичних, релігійних або військових союзників.

Нагадаємо, що наприкінці серпня Іран оточив російськими ЗРК свій ядерний заводВерховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї раніше заявляв, що військова сила Ірану служить оборонним цілям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram