ГоловнаСвіт

У Росії захисники прав призовників поповнили список "іноземних агентів"

"Школа призовника" проводить лекції для призовників та індивідуальні консультації з ними.

У Росії захисники прав призовників поповнили список "іноземних агентів"
Фото: donland.ru

Міністерство юстиції Росії внесло до списку некомерційних організацій (НКО), що виконують функції іноземного агента, організації "Школа призовника" і "Правова місія", які, зокрема, консультують російських призовників.

Ознаки належності цих організацій до іноземних агентів виявили під час проведення позапланових перевірок документів. передає Русская служба Би-би-си з посиланням на сайт відомства.

"Школа призовника" проводить лекції для призовників та індивідуальні консультаціі з ними. Як зазначається на сайті організації, вона також пропонує компенсувати "100% витрат на адвокатів призовникам, які звертаються до суду".

"Зараз призов новобранців у російську армію супроводжується постійним порушенням їхніх законних прав. [...] Тому "Школа призовника" взяла на себе місію з підвищення рівня правової грамотності громадян у питаннях військової служби," - описує свою місію організація. Також на її сайті викладений скан повідомлення для Мін'юсту, де говориться, що НКО не отримує закордонного фінансування. Документ датований січнем цього року.

Проект "Школа призовника" був створений фондом підтримки громадянських свобод "Правова місія" у 2009 році.

За законом, прийнятим у 2012 році, іноземним агентом вважається будь-яка російська НКО, яка відповідає двом умовам: отримує гроші з-за кордону (у тому числі через третіх осіб) і бере участь у політичній діяльності.

Під політичною діяльністю в законі зараз мається на увазі участь у політичних акціях, а також "формування громадської думки з метою зміни державної політики". Прийнятий у квітні нинішнього року в першому читанні законопроект передбачає суттєве розширення поняття політичної діяльності.

Осінній призов у Росії розпочнеться 1 жовтня і закінчиться 31 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram