ГоловнаСвіт

У Конго спалахнули сутички під час масових акцій протесту проти перенесення виборів

Поліція використовувала проти демонстрантів бойові патрони.

У Конго спалахнули сутички під час масових акцій протесту проти перенесення виборів
Демократическая Республика Конго
Фото: Wikpedia

17 людей загинули в понеділок, 19 вересня, у Демократичній Республіці Конго (колишній Заїр) у ході зіткнень прихильників опозиційних партій з правоохоронцями. Запеклі зіткнення демонстрантів з поліцією спалахнули під час масових акцій протесту, які організувала опозиція у відповідь на наміри влади перенести президентські вибори, які повинні відбутися в листопаді 2016 року, передає Німецька хвиля.

Як повідомив міністр внутрішніх справ країни Еваристе Бошаб, серед загиблих в результаті зіткнень - 14 цивільних і троє поліцейських. Цифри можуть зрости, оскільки, за словами міністра, ці дані є лише попередніми.

Бошаб зазначив, що розцінює влаштовані опозицією сутички як спроби підняти в країні "повстання". За інформацією правозахисників, поранення під час зіткнень отримали 57 чоловік, більше 50-ти протестувальників затримали.

На заклик опозиції десятки тисяч її прихильників вийшли на вулиці в кількох містах країни, включаючи столицю Кіншасу. Люди тримали транспаранти із закликом до президента країни Жозефа Кабіли "поважати конституцію" і закликами "піти у відставку", блокували автодороги і палили шини. За свідченнями очевидців, поліція використовувала проти демонстрантів бойові патрони.

Друга каденція президента Конго Жозефа Кабіли закінчується в грудні 2016 року. За конституцією країни, Центрвиборчком повинен оголосити про початок президентської кампанії за 90 днів до завершення повноважень президента. Минулого тижня Центрвиборчком звернувся до Конституційного суду з проханням розглянути можливість перенесення виборів з листопада 2016 року на більш пізній термін, мотивуючи це тим, що не зможе вчасно підготуватися до виборів.

Між тим міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив, що Європейський Союз має намір обговорити питання можливого введення санкцій проти Демократичної Республіки Конго через відтермінування у країні президентських виборів.

За його словами, ситуація є "надзвичайно небезпечною" і може спровокувати ще більше насильство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram