ГоловнаСвіт

Ірина Геращенко звинуватила Європарламент у подвійних стандартах

Європарламент заборонив своїм депутатам відвідувати зону АТО.

Керівництво Європарламенту заборонило своїм депутатам відвідувати зону АТО через безпеку, водночас ЄС наполягає на тому, щоб Україна провела вибори на окупованій території.

Про це перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вона розповіла, що візит депутатів Європарламенту готували ще з травня і євродепутати самі висловили бажання відвідати не тільки Київ, а й схід. «Ми ретельно опрацьовували маршрути, пропонували різні міста і селища для відвідування. Офіційна програма була затверджена з відповідним секретаріатом Європарламенту. І ось за два дні до початку українська сторона отримала офіційного листа, що президент Європарламенту і всі голови політгруп і фракцій (так звана конференція керівників Європарламенту на чолі з президентом Європаламенту) обговорювали майбутній візит делегації своїх депутатів в Україні і прийняли рішення обмежити офіційну програму тільки Києвом, через ситуацію з безпекою. Не дозволено їхати перекладачам і ні одному співробітнику Європарламенту - через ситуацію з безпекою!» - написала Геращенко.

«У нас є великі питання до наших європейських колег: а як же ви наполягаєте на проведенні виборів на територіях, де вашим співробітникам небезпечно перебувати навіть годину? А як там будуть перебувати спостерігачі, мовчу вже про безпеку виборчих дільниць... І взагалі, РФ ж гарантувала режим тиші... Там живуть тисячі українців - хто подбає про їхню безпеку? Чи вибори потрібні тільки для галочки, а не справжні? Очевидно, що це - подвійні стандарти, і ми будемо говорити про це на кожній міжнародній зустрічі!» - додала Геращенко.

При цьому вона подякувала трьом європейським політикам, які прийняли рішення їхати всупереч рекомендації. «Ми дякуємо Ребеці Хармс і її колегам Міхалу Боні і Яромиру Штетині, які сказали, що їм соромно за таке рішення президентського комітету і які, незважаючи на все, поїхали своїм очима побачити "перемир'я"», - сказала вона.

Візит євродепутатів почався з Дніпра, з лікарні імені Мечникова, де за два роки врятували 2000 українських солдатів. У лікарні депутатам показали колекцію куль, осколків від мін і "Градів", які витягли з понівечених молодих українців, котрі захищають європейські цінності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram