ГоловнаСвіт

Сноуден попросив Обаму про помилування

Обама може помилувати Сноудена до січня 2017 року.

Сноуден попросив Обаму про помилування
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден попросив президента США Барака Обаму помилувати його.

Про це він заявив в інтерв'ю The Guardian.

"Так, є певні закони, які говорять одне, але, можливо, тому існує право помилування - для винятків, коли щось здається незаконним на папері, але є правильним з морального, етичного погляду", - сказав Сноуден.

При цьому він зазначив, що публікація секретних документів про стеження американських і британських спецслужб принесла користь громадянам США і була правильною "з морального погляду".

"Конгрес, судді, президент - усі вони поміняли свою політику після тих публікацій. І досі немає доказів, що в результаті опублікування цих документів хтось зазнав небезпеки", - підсумував Сноуден.

Заява Сноудена пролунала після того, як стало відомо про наміри його прихильників запустити кампанію з вимогою помилувати колишнього співробітника АНБ. Обама може помилувати Сноудена до січня 2017 року, поки займає посаду президента США.

Напередодні прес-секретар президента США Джош Ернест заявив, що Обама не планує скористатися правом помилувати Сноудена. За його словами, Сноудена звинувачено в серйозних злочинах, тому він повинен "повернутися у США і відповісти на ці звинувачення".

Едвард Сноуден у 2013 році розповів про методи електронного стеження американських спецслужб, у тому числі про прослуховування переговорів зарубіжних лідерів. У США його звинувачують у шпигунстві і розголошенні держтаємниці.

Колишній співробітник АНБ звернувся із запитами на отримання притулку до влади більш ніж 20 країн. У серпні 2014 року Сноуден отримав дозвіл на проживання в Росії на три роки і приїхав у країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram