ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ходорковський запустив проект для пошуку кандидата в президенти РФ

Запропонувати кандидата в президенти РФ може будь-яка людина.

Ходорковський запустив проект для пошуку кандидата в президенти РФ
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Колишній голова ЮКОСа і засновник громадської організації "Відкрита Росія" Михайло Ходорковський запустив проект "Замість Путіна". Він допоможе відібрати кандидата на вибори президента 2018 року, якого підтримає Ходорковський.

Запропонувати кандидата в президенти може будь-яка людина. На сайті організовують обговорення кандидатур і голосування, за підсумками якого виберуть одного з учасників президентських виборів. В описі проекту йдеться, що країну "має очолити людина принципово нової формації" - "грамотний і професійний управлінець".

На сайті вже представлені кандидатури 14 осіб. Вони ще не підтвердили участь у проекті і, за словами керівника проекту "Відкриті вибори" Тимура Валєєва, ще не знають, що стали учасниками проекту Ходорковського.

"На момент висунення кандидата його думка нас не цікавить. Якщо людина не захоче брати участі в проекті, кандидатуру можна буде зняти на її прохання", - розповів Валєєв РБК.

У першому списку проекту "Замість Путіна" - голова партії ПАРНАС Михайло Касьянов, засновник Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний, колишній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, лідер "Яблука" Григорій Явлінський, член федерального комітету "Яблука" Лев Шлосберг, голова Єкатеринбурга Євген Ройзман, донька Бориса Єльцина і голова Фонду першого президента Росії Тетяна Юмашева, віце-президент Transparency International Олена Панфілова, колишній губернатор Пермського краю Олег Чиркунов, юрист і колишній суддя Конституційного суду Тетяна Морщакова та інші.

Ходорковський пообіцяв у разі потреби надати підтримку обраному кандидату - юридичну, інформаційну, а також допомогу з організацією штабу і збором підписів.

Експертами проекту стали політтехнолог Станіслав Бєлковський, політики Дмитро Гудков і Володимир Кара-Мурза, архітектор Євген Аса, підприємець Євген Чичваркін і інші. До складу журі проекту зможуть увійти всі охочі політики та громадські діячі.

У розмові з РБК Навальний і Явлінський відмовилися від коментарів, Шлосберг сказав, що вперше чує про свою участь у цьому проекті, Панфілова у відповідь на запитання сказала, що "мало не впала зі стільця", і запропонувала "номінувати кілька людей на Папу Римського".

Президентські вибори в Росії відбудуться в березні 2018 року. Голову держави, відповідно до Конституції, виберуть на шестирічний термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram