ГоловнаСвіт

Таджицький омонівець став військовим командиром ІДІЛ

Гулмурод Халімов зайняв місце вбитого навесні Умара аш-Шишані.

Таджицький омонівець став військовим командиром ІДІЛ
Гулмурод Халимов
Фото: fergananews.com

Колишній командир ОМОН Таджикистану Гулмурод Халімов, який у 2015 році перейшов на бік бойовиків ІДІЛ, став їхнім новим військовим керівником.

Про це пише РБК із посиланням на іракський телеканал Alsumaria. Джерело розповіло, що Халімов зайняв посаду убитого навесні Умара аш-Шишані (він же Тархан Батірашвілі, він же Умар-чеченець).

Бойовики не оголошували про обрання нового головнокомандувача з міркувань його безпеки, але побічно це підтверджує те, що Держдеп США призначив нагороду - 3 мільйони доларів - за інформацію про точне місце перебування Халімова.

Держдеп США також вніс Халімова в список особливо небезпечних терористів.

Нагадаємо, командир ОМОН МВС Таджикистану полковник Гулмурод Халімов зник наприкінці квітня 2015 року, а через місяць повідомив про своє приєднання до бойовиків "Ісламського держави". Про це він заявив у відеозверненні, яке було опубліковано в соціальних мережах.

Халімов є професійним снайпером, він проходив військову підготовку у військах спеціального призначення в Росії і США, служив у президентській гвардії Таджикистану, брав участь у військових операціях проти сил опозиції на сході країни, в Раштській долині в 2009 році і в Хорозі в 2012 році.

У лютому 2016 року слідом за чоловіком до Сирії вирушили дружина Халімова 43-річна Хумайро Мірова і четверо неповнолітніх дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram