ГоловнаСвіт

30 тис. курдів вийшли на вулиці Кельна проти політики Ердогана

На думку учасників акції, тільки за участю РПК можливе мирне вирішення конфлікту в Туреччині.

30 тис. курдів вийшли на вулиці Кельна проти політики Ердогана
Протестующие курды у здания Европарламента
Фото: EPA/UPG

Близько 30 тис. курдів вийшли в суботу, 3 вересня, на вулиці німецького Кельна на демонстрацію проти політики президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і з вимогою звільнити лідера Робітничої партії Курдистану (РПК) Абдуллу Оджалана. Багато демонстрантів тримали прапори з портретами Оджалана, на сцені також вивісили його портрет, передає DW.

Учасники акції вважають, що тільки за умови звільнення Оджалана і за участю РПК можливе мирне вирішення конфлікту в Туреччині.

Акцію охороняли понад тисячу правоохоронців. Демонстрація пройшла на березі Рейну, на тому самому місці, де в кінці липня свою багатотисячну акцію підтримки Ердогана провели турки.

РПК вважають у Туреччині, США і ЄС терористичною організацією. Поліція Кельна заборонила демонструвати символіку Робітничої партії Курдистану на масовому заході.

Голова Лівої партії Німеччини Бернд Ріксінгер, виступаючи на демонстрації, назвав скандалом загравання німецького уряду з Ердоганом, який "зневажає демократію ногами і веде війну з власним народом".

Оджалан в ув'язненні в Туреччині: з 1998-го по 2009 рік він був єдиним в'язнем на острові в Мармуровому морі. З 2011 року Оджалана позбавили права зустрічатися з адвокатами. У 2013 році він заявив про необхідність переходу від збройного протистояння до протистояння політичного. Вже протягом кількох місяців немає жодних відомостей про його стан.

У південно-східній частині Туреччини з новою силою спалахнули збройні сутички між турецькою армією і бойовиками РПК. Жертвами сутичок у ніч на суботу, 3 вересня, в розташованій на кордоні з Іраном провінції Ван стали кілька десятків людей.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. Відносини між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня 2015 року, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам.

РПК вимагає створити курдську автономію у складі Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram