ГоловнаСвіт

Меркель підтвердила переговори про Україну без Порошенка

Путін буде зустрічатися з лідерами Франції та Німеччини окремо.

Меркель підтвердила переговори про Україну без Порошенка
Ангела Меркель
Фото: http://news-front.info

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що сподівається обговорити питання України, Сирії і проблеми біженців під час двосторонніх переговорів на саміті G20 у Китаї наступного тижня. Про це Меркель заявила у відеозверненні в суботу.

Канцлер Німеччини зазначила, що сподівається на діалог "про те, як рухатися вперед стосовно України". При цьому вона не уточнила, з ким вона планує переговори про Україну, повідомляє Голос Америки.

Офіційний Кремль раніше заявляв про заплановані протягом саміту в Китаї зустрічі президента Росії Путіна з канцлером Німеччини Меркель і президентом Франції Олландом. За останніми даними, Путін буде окремо зустрічатися з лідерами Франції та Німеччини, хоча спочатку було анонсовано єдину тристоронню зустріч, одним з головних питань якої мала стати ситуація в Україні.

У Києві засудили плани обговорювати ситуацію в Україні без участі її офіційних представників. Пропонувалося, щоб участь у зустрічах узяв президент Петро Порошенко. Міжнародні оглядачі назвали запропонований Кремлем формат спілкування з Німеччиною і Францією про Україну "Нормандський формат мінус Порошенко" і закликали Меркель і Олланда відмовитися від зустрічі з Путіним.

Нагадаємо, 23 серпня прес-служба Кремля повідомила про те, що Путін, Меркель і Олланд проведуть зустріч про Україну на саміті G20 ("Великої двадцятки"), який пройде 4-5 вересня.

Перед цим Путін використовував історію про "кримських диверсантів", щоб відмовитися від переговорів у нормандському форматі, тобто за участю не тільки Меркель і Олланда, а й президента України Петра Порошенка.

Передбачалося, що в рамках саміту G20 може відбутися зустріч усіх лідерів "четвірки".

1 вересня президент Франції Олланд і канцлер Німеччини Меркель зробили спільну заяву про зміну ситуації на сході України. Лідери країн підтвердили готовність до роботи з Україною і Росією в рамках "нормандського формату".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram