ГоловнаСвіт

Олланд і Меркель закликали до "повного та постійного припинення вогню" на Донбасі

Країни підтверджують готовність до роботи з Україною та Росією в рамках "нормандського формату".

Олланд і Меркель закликали до "повного та постійного припинення вогню" на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Єлисейський палац (адміністрація президента Франції) слідом за сайтом німецького уряду оприлюднив у п'ятницю, 1 вересня, спільну заяву президента Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо зміни ситуації на сході України.

Офіційну спільну заяву оприлюднено на сайті канцелярії французького президента, передає Укрінформ.

"Президент (Франції Франсуа Олланд - ред.) та Канцлер (Німеччини Ангела Меркель - ред.) висловили повну підтримку угоди про припинення вогню, досягнутої Тристоронньою контактною групою у зв'язку з початком навчального року, яка повинна виконуватися в усіх районах, що постраждали від конфлікту. Це свідчить про початок міцного перемир'я", - йдеться в заяві.

Лідери Франції та Німеччини закликали до того, щоб ця ініціатива поклала початок для "повного і постійного припинення вогню".

"Франція і Німеччина вкрай стурбовані ситуацією з безпекою на сході України, зокрема вздовж лінії зіткнення. Країни підтверджують готовність до роботи з Україною і Росією в рамках "нормандського формату" з метою повної реалізації мінських домовленостей", - йдеться в документі.

Олланд і Меркель також підтвердили позицію своїх країн про незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Нагадаємо, що 11 серпня Міністерство закордонних справ Російської Федерації заявило про відмову Росії брати участь у перемовинах у "нормандському форматі" (Німеччина, Росія, Франція, Україна).

Це сталося після того, як окупаційна влада РФ затримала в Криму декількох українців і звинуватила їх у підготовці диверсій за наказом Головного управління розвідки Міноборони України.

23 серпня прес-служба Кремля повідомила про те, що Путін, Меркель та Олланд проведуть зустріч щодо України на саміті G20 ("Великої двадцятки"), який відбудеться 4-5 вересня. Однак через кілька днів у Росії повідомили, що тристоронньої зустрічі не буде, натомість Путін зустрінеться з Меркель та Олландом окремо.

31 серпня президент Петро Порошенко заявив, що Україна узгодила з Францією і Німеччиною відновлення "нормандського формату" та чекає на відповідь від Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram