ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

На панахиді в Беслані затримали матерів загиблих дітей, які влаштували акцію протесту

Жінок звинувачують у проведенні неузгодженої акції.

На панахиді в Беслані затримали матерів загиблих дітей, які влаштували акцію протесту
Родственники поминают жертв трагедии в школе Беслана, Северная Осетия, РФ, 03 сентября 2014 года.
Фото: EPA/UPG

У Беслані під час панахиди за загиблими в теракті 2004 року п'ять жінок, чиї родичі були взяті в заручники, провели акцію протесту.

Про це повідомляє "Новая газета".

Видання зазначає, що жінки зняли светри і куртки, під якими були футболки з обвинуваченнями на адресу президента Росії.

Співробітники ФСБ і поліцейські в цивільному відтіснили жінок від центру залу, заблокувавши їх у кутку. Жінок закривали спинами, поки проходила офіційна делегація, зокрема в.о. голови Північної Осетії В'ячеслав Бітаров.

Після цього начальник РВВС у Правобережному районі Ібрагім Дулаєв повідомив жінок, що вони порушують ст. 20.2 КоАП і повинні проїхати у відділення. Жінки почали кричати, в результаті поліцейські відступили.

Жінки вимагали розслідувати трагедію і говорили про те, що під час звільнення школи, коли заручники перебували всередині, спеціальні підрозділи вели шквальний обстріл школи, в тому числі з вогнеметів і танків.

Як повідомляє "Новая газета", в акції брали участь Елла Кесаєва (донька Заріна була серед заручників), Емма Бетрозова (загинув чоловік Руслан, сини: 16-річний Алан і 14-річний Аслан), Жанна Циріхова (була заручницею разом з двома дочками, 8-річна Єлизавета Циріхова загинула); Світлана Маргієва (була заручницею разом з донькою Ельвірою, дочка загинула), Емілія Бзарова (в школі були двоє синів, чоловік і свекруха, 9-річний Аслан Дзасаров загинув).

Раніше на акції затримали кореспондента "Новой газеты" Олену Костюченко і кореспондента видання "Такие дела" Діану Хачатрян.

"Зараз Костюченко та Хачатрян разом з жінками-протестувальницями доставлено в Правобережний відділ поліції", - повідомили в газеті.

Згодом поліція відпустила журналісток. Жінки, які організували акцію, повинні сьогодні ж з'явитися в суд: їм оформляють протоколи за статтею 20.2 КоАП (Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування).

Загін терористів 1 вересня 2004 року захопив школу в місті Беслан. 3 вересня було проведено операцію зі звільнення заручників. Підсумком терористичної акції стали понад 330 загиблих, у тому числі 176 дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram