ГоловнаСвіт

США звинуватили ЄС у привласненні податків Apple, призначених Америці

Мінфін США підозрює ЄС у спробі дістатися до американської податкової бази.

США звинуватили ЄС у привласненні податків Apple, призначених Америці
Джек Лью
Фото: EPA/UPG

США звинуватили Євросоюз у привласненні доходів від податків на $14,5 млрд, нарахованих європейським регулятором компанії Apple, що призначалися американській скарбниці. 

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Раніше цього тижня ЄС наказав виробнику iPhone доплатити $14,5 млрд у бюджет Ірландії, незважаючи на заперечення останньої. Він назвав низькі попередні платежі Apple в ірландську скарбницю нелегальною формою державної підтримки.

"Я стурбований тим, що це виглядає на спробу дістатися до американської податкової бази, щоб оподаткувати той дохід, який повинен обкладатися податком у США", - сказав міністр фінансів США Джек Лью.

Лью сказав, що вимога до Apple платити більше в Ірландії може змусити компанію відняти ці платежі з того, що вона зобов'язана сплатити в США, відтак це позначиться на доходах американської скарбниці.

Тема, як очікують, стане предметом дискусій на саміті "Великої двадцятки" (G20) індустріально розвинених країн на початку вересня в Китаї.

Це не перша суперечка Вашингтона і Брюсселя навколо регулювання бізнесу. Раніше в серпні американський Мінфін звинуватив Єврокомісію в тому, що її політика суперечить європейським же законам.

Лью сказав, що рішення Єврокомісії, схоже, сильно фокусуються на американських компаніях. "Ми вважаємо, що це шкодить середовищу для міжнародного бізнесу в Європі, оскільки породжує невпевненість, що в підсумку недобре для європейської економіки", - зазначив він.

Євросоюз зобов'язав мережу кав'ярень Starbucks Corp збільшити податкові платежі в Нідерландах і продовжує розслідування щодо Amazon і McDonald's. Крім того, європейський регулятор висунув низку претензій на адресу Google, угледівши зловживання становищем на ринку.

Президент США Барак Обама має право подвоїти податки для європейських компаній, якщо він вирішить проявити жорсткість у суперечці з ЄС через Apple, хоча експерти вважають такий рішучий крок малоймовірним і небезпечним судовими позовами.

Apple обіцяє оскаржити припис доплатити податки.

Єврочиновники кажуть, що американські закони стимулюють компанії шукати укриття від високих податків за кордоном. ЄС заперечує, що "привласнює" собі податкові доходи американської скарбниці.

Адміністрації Обами, який у січні, після двох термінів поспіль, йде з посади, не вдалося переконати Конгрес у необхідності підправити систему оподаткування компаній. Лью сказав, що не чекає на таку реформу до зміни американського президента за підсумками виборів 8 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram