ГоловнаСвіт

Токіо дозволить росіянам жити на Курилах, якщо РФ передасть острови Японії, - ЗМІ

В Японії з'явиться міністр з розвитку співпраці з Росією.

Токіо дозволить росіянам жити на Курилах, якщо РФ передасть острови Японії, - ЗМІ

Уряд Японії погодився гарантувати російським громадянам проживання на південних Курилах, на які претендує Токіо, якщо Росія передасть їх японській стороні.

Про це повідомляє японська газета Mainichi.

За даними видання, прем'єр-міністр Японії Синдзо Абе має намір зробити відповідну пропозицію на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у кулуарах другого Східного економічного форуму (СЕФ) у Владивостоку. Раніше Токіо в разі передачі островів було згодне гарантувати росіянам, що проживають на Курилах, повагу прав людини і власності.

Як зазначає газета, визнання Японією права росіян на проживання на Курилах має активізувати переговори з передачі островів Японії.

Раніше 1 вересня телеканал NHK повідомив, що Абе вирішив створити в уряді нову міністерську посаду з розвитку економічної співпраці з Росією. Такий крок спрямований на поліпшення двосторонніх економічних відносин на тлі майбутньої зустрічі з Путіним.

30 серпня помічник російського президента Юрій Ушаков поінформував, що Москва передала японській стороні план розвитку співпраці, що складається з 49 пунктів. За його словами, ініціативи будуть обговорювати на зустрічі Путіна й Абе, яка відбудеться ввечері 2 вересня у Владивостоці.

Наприкінці травня голова МЗС РФ Сергій Лавров запевняв, що Москва, як і раніше, дотримується курсу на збереження Курильських островів і не "випрошує" у Токіо мирного договору.

Раніше в тому ж місяці Абе запропонував Кремлю новий підхід до вирішення проблеми Курильських островів. Тоді японський прем'єр не розкрив подробиць цього підходу, але повідомляли, що план просування відносин двох країн містив вісім пунктів.

Москва і Токіо в 1956 році підписали декларацію про припинення війни, яка може набути чинності тільки після укладення договору про мир. Головною перешкодою до підписання меморандуму є невирішена суперечка навколо Курильських островів. Японія претендує на чотири острови, посилаючись на договір від 1855 року. Росія наполягає на тому, що ці території увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни.

Нагадаємо, раніше в серпні Японія висловила протест РФ через затримання на Курилах японського перекладача.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram