ГоловнаСвіт

Турецький міністр звинуватив Німеччину в "культурному расизмі"

В Анкарі бурхливо відреагували на заяви німецьких дипломатів про перспективу членства Туреччини в ЄС.

Турецький міністр звинуватив Німеччину в "культурному расизмі"
Фото: segodnya.ua

Турецький міністр з європейських справ Омар Челік звинуватив владу Німеччини в "культурному расизмі".

Як повідомляє Hurriyet Daily News, таким чином він відреагував на висловлювання представника Німеччини в Єврокомісії Гюнтера Еттінгера про те, що Туреччина навряд чи стане членом ЄС при нинішньому президенті країни Реджепі Таїпі Ердогані.

Челік також розкритикував заяву єврокомісара з питань розширення Йоганнеса Гана про те, що Анкара не витратить виділені їй €2,7 млрд на поліпшення умов життя біженців.

"Ган сказав, що "Туреччині потрібні ці гроші". Туреччини вони не потрібні. Туреччина - країна, яку не можна купити. Роблячи подібні заяви, Ган повинен розуміти, що він перешкоджає процесу, про який домовилися ЄС і Туреччина", - заявив турецький міністр.

Ідеться про заяву Еттінгера про те, що в найближче десятиліття Туреччина навряд чи приєднається до Євросоюзу. За словами єврокомісара, питання членства Туреччини в ЄС "імовірно, буде актуальним тільки після того, як Ердоган покине пост голови держави". Проте позиція Еттінгера не є офіційною позицією німецької влади.

У березні Туреччина і ЄС узгодили основні принципи вирішення проблеми мігрантів. В обмін на участь у програмі Туреччина повинна була отримати €3 млрд і безвізовий режим. Євросоюз призупинив процес скасування віз у травні, коли президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відмовився міняти законодавство в частині боротьби з тероризмом.

У липні ЄС відкинув введення безвізового режиму з Туреччиною в 2016 році. Брюссель зажадав, щоби перш за все Анкара виконала нормативи, перераховані в списку з 72 пунктів, причому деякі з них стосуються внесення змін до чинного законодавства Туреччини.

Крім того, критику ЄС викликала перспектива повернення смертної кари в Туреччині. Про ймовірне введення такого виду покарання країни почали говорити після невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

15 серпня Туреччина зажадала від ЄС скасування віз до кінця жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram