ГоловнаСвіт

ОБСЄ у глибокій кризі, - Клімкін

Голова МЗС нагадав, що ефективна ОБСЄ сучасній Росії не потрібна.

ОБСЄ у глибокій кризі, - Клімкін
Павел Климкин
Фото: скриншот с ютуба

Голова МЗС України Павло Клімкін вважає, що протягом останніх років Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) перебуває в глибокій кризі.

Про це він написав в авторській статті для німецької газети "Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ", текст якої розміщено на сторінці МЗС України у Facebook.

"Останніми роками ОБСЄ перебуває в глибокій кризі. Її ефективні структури - БДІПЛ (Бюро з демократичних інститутів і прав людини) і ВКНМ (Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин) - Москва постійно критикує, їх значення применшує, а бюджети прагне скоротити. Користуючись принципом консенсусу, Росія намагається вибити будь-яких реномованих кандидатів із перегонів на посади ВКНМ або представника з питань свободи ЗМІ. Ефективна ОБСЄ сучасній Росії не потрібна. Їй не потрібна ефективна моніторингова місія в Україні. Їй не потрібна поліцейська місія біля свого кордону. Їй не потрібен доступ міжнародних спостерігачів до окупованого Криму", - наголосив Клімкін.

На думку міністра, все, проти чого виступає Росія, потрібне саме ОБСЄ, якщо організація хоче довести свою життєздатність у сучасному світі. У зв'язку з цим, підкреслив він, існують лише дві альтернативи для майбутнього країн-членів ОБСЄ.

"У разі першої ми повертаємося до "духу" ОБСЄ і вже не просто говоримо про довіру, а будуємо структуру довіри, засновану на правилах як на підставі загальноєвропейської безпеки. І це потрібно робити швидко. У разі другої ж альтернативи всі скоро зрозуміють, що забезпечення безпеки - це справа окремих країн, суспільств і громадян. І щойно це стане реальністю, вони вдадуться до будь-яких засобів, далеко не завжди раціональних. Тоді на нас чекає війна всіх проти всіх. І це вже не буде Європа зразка XIX століття. З її "Віденським концертом" і realpolitik, а занурення в нову реальність, де немає місця для безпеки, стабільності, цінностей і правил", - заявив Клімкін.

Стаття Клімкіна вийшла у зв'язку з проведенням 1 вересня неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ОБСЄ в Потсдамі. З ініціативою проведення зустрічі для обговорення ситуації в Україні виступив голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram