ГоловнаСвіт

США призначили $3 млн винагороди за біглого таджицького омонівця

Гулмурода Халімова внесено держдепом США в список особливо небезпечних терористів.

США призначили $3 млн винагороди за біглого таджицького омонівця
​Гулмурод Халимов.
Фото: youtube.com

Держдеп США призначив нагороду в 3 мільйони доларів за інформацію про точне місцезнаходження екс-командира ОМОН МВС Таджикистану Гулмурода Халімова, який перейшов на бік екстремістського угруповання "Ісламська держава".

Про це повідомив у вівторок помічник заступника держсекретаря США з питань безпеки Курт Райс, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

За словами американського дипломата, Гулмурода Халімова вніс держдеп США в список особливо небезпечних терористів.

Командир ОМОН МВС Таджикистану полковник Гулмурод Халімов зник у кінці квітня 2015 року, а через місяць повідомив про своє приєднання до бойовиків "Ісламської держави". Про це він заявив у відеозверненні, яке було опубліковано в соціальних мережах.

На відео, зробленому, як повідомлялося, в Сирії, Халімов розповів, що приєднався до джихадистів у знак протесту проти політики таджицької влади, яка не дозволяє здійснювати намаз і носити ісламський одяг.

41-річний Халімов є професійним снайпером, він проходив військову підготовку у військах спеціального призначення в Росії і США, служив у президентській гвардії Таджикистану, брав участь у військових операціях проти сил опозиції на сході країни, в Раштській долині в 2009 році та в Хорозі в 2012 році

За повідомленням місцевих ЗМІ з посиланням на колишніх товаришів зі служби полковника, кілька років тому Халімова було звільнено з МВС за зв'язок із забороненим в країні релігійним рухом "Салафія".

У лютому 2016 року слідом за чоловіком до Сирії вирушили дружина Халімова 43-річна Хумайро Мірова і четверо неповнолітніх дітей. У Таджикистані проти Мірової, яка є другою дружиною колишнього командира ОМОН, порушено кримінальну справу за статтею про вербування найманців і участь у збройному конфлікті.

У Таджикистані щодо біглого командира порушено кримінальну справу за трьома кримінальними статтями, його оголошено в міжнародний розшук.

Раніше повідомлялося, що СБУ ліквідувала угруповання, що переправляло бойовиків ІДІЛ з Росії в Європу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram