ГоловнаСвіт

Шкідливість антиросійських санкцій ЄС для німецької економіки - це міф

Але цією темою легко маніпулювати - а популізм у Німеччині процвітає не менш, ніж у самій Україні.

Шкідливість антиросійських санкцій ЄС для німецької економіки - це міф
Фото: investigator.org.ua

Шкідливість антиросійських санкцій ЄС для німецької економіки є перебільшенням.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів посол України в ФРН Андрій Мельник.

«Наведу лиш одне порівняння: експорт Німеччини в Росії в 2015 році склав більш як 21 млрд. євро. За цей час сукупний експорт ФРН у країни світу виріс на 6,4%. Що в абсолютних цифрах становить понад 70 млрд. євро. Тобто, як можна говорити про нібито «катастрофічні» втрати для німецької економіки через санкції, якщо зараз весь російський ринок - припустимо, якщо завтра його раптом не стане, становить менш як третину (!) приросту німецького експорту. І стільки ж, скільки ФРН експортує в Угорщину», - сказав Мельник.

При цьому загальний розмір німецького експорту свідчить про незначну роль РФ у торгівлі Німеччини. «А на тлі того, що розмір всього експорту Німеччини склав за минулий рік 1,2 трильйони євро (!), будь-які розмови про стратегічне значення РФ виглядають просто насмішкою», - вважає дипломат.

Мельник зауважив, що цифри свідчать про те, що подача про так звані «втрати від санкцій» має часто гіпертрофований вигляд. «Але люди, на жаль, реагують дуже емоційно, цією темою легко маніпулювати. Адже популізм у Німеччині процвітає, повірте, не менше, ніж в самій Україні», - сказав він.

«(Втрати від санкцій - LB.ua) - це великий міф. І я це скажу зі свого особистого досвіду. Я об'їздив всю Німеччину, яка є державою з федеративним устроєм. І перше питання, яке ставлю під час відвідування місцевих палат економіки - як вплинули на вас санкції щодо Росії? Так ось - ніде, ні в Федеральному міністерстві економіки, ні на рівні земель мені не дали ніяких розрахунків, мовляв, ось втрати від санкцій ЄС, а ось - наші втрати від ембарго, введеного Росією. Це, на жаль, мало хто розрізняє», - сказав Мельник.

За його словами, тільки Федерація аграріїв оперує цифрою близько 800-900 млн. євро на рік, нібито втрачених німецькими фермерами через заборону виходу на російський ринок їх молочної продукції. «Але знову ж таки, ця сума складається зі суми збитків, які в основному пов'язані з падінням цін на молоко в результаті лібералізації ринку всередині самого ЄС, а також скасування квот. При цьому наші контрагенти самі це визнають, коли я з ними зустрічаюся», - пояснив посол.

«Але, тим не менш, багато політиків продовжує спекулювати російським фактором, адже селяни - дуже серйозна електоральна база», - додав він.

Як приклад він навів землю Саксонія, у якій завжди були дуже тісні контакти і з колишнім СРСР, і зараз із РФ. «Так ось, один з керівників цієї землі розповів мені таку історію: він ще до 2014 зібрав на нараду саксонські компанії, які нібито постраждали від санкцій, таких виявилося «аж» близько 20 компаній. Почали розбиратися, дивитися на баланс і в результаті виявилося, що з них тільки одна (!) компанія понесла реальні втрати - тому що не могла продавати насоси, які підпадають під режим санкцій з боку ЄС. Після допомоги з боку земельного уряду ця компанія протягом року знайшла нові ринки, збільшивши виробництво, і продає ці насоси тепер, в тому числі, і в Україні», - розповів Мельник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram