ГоловнаСвіт

Головний опонент Меркель збирається приїхати в листопаді до Києва

Київ враховує ризики зміни влади в Німеччині і працює з усіма.

Головний опонент Меркель збирається приїхати в листопаді до Києва
Канцлер Германии Ангела Меркель слушает выступление главы партии ХСС и премьер-министр Баварии Хорста Зеехофера на съезде партии
Фото: EPA/UPG

Київ враховує можливі ризики зміни влади в Німеччині 2017 року й активно працює з конкурентами Ангели Меркель, налагоджуючи необхідні контакти.

Про це в ексклюзивному 

інтерв'ю LB.ua розповів посол України у ФРН Андрій Мельник.

Посол розповів, що в рамках нинішньої урядової коаліції почали з'являтися серйозні тріщини: головно між ХДС і ХСС (Християнсько-демократичний союз - Християнсько-соціальний союз). Особисто лідер партії ХСС прем'єр-міністр Баварії Хорст Зеєхофер протягом щонайменше останніх 9 місяців дуже гостро атакує Ангелу Меркель за т.зв. «політику гостинності» (Willkommenskultur) до шукачів притулку із Сирії та інших країн.

При цьому Зеєхофер оголосив про намір висувати свою кандидатуру на посаду канцлера на виборах у Бундестаг у вересні 2017 року від ХДС/ХСС.

Також Зеєхофер налагоджує контакти з Кремлем, він відвідав у січні Росію на запрошення Путіна. «Звичайно ж, цей крок спровокував відверте обурення не тільки в Україні, а й у самій Німеччині, був просто шквал критики на адресу баварського лідера. Якою була наша реакція? Не ображатися, а діяти проактивно і наступально, ще більше посилювати діалог з політичним істеблішментом цієї землі. Тому буквально через тиждень після московського вояжу ми ініціювали зустріч нашого президента Петра Порошенка з Зеєхофером під час Мюнхенської безпекової конференції», - нагадав посол.

Дипломат підкреслив, що хоча ця зустріч, з погляду протоколу, була радше винятком з правил, але Україна вустами першої особи сигналізувала, що готова працювати з Баварією, відкрито акцентуючи на своєму занепокоєнні через російський курс. «І наш голова держави запросив лідера ХСС в Україну. І ось уже в листопаді пан Зеєхофер буде в Києві», - додав Мельник.

Також найближчим часом відновиться робота унікального інструменту - українсько-баварської міжурядової комісії. «Іншими словами, будемо показувати нашим друзям, що в Україні Баварія має не менший економічний інтерес, ніж у Росії», - додав він.

Посол нагадав, що в листопада 2015 року Україну вже відвідувала делегація Баварії: президент ландтагу Барбара Штам і депутати місцевого парламенту. «Ми організували 5-денний візит не тільки до Києва, а й у Харків. Там провідні баварські політики побачили, як працюють наші волонтери, як борються за життя поранені воїни АТО, як виживають сотні тисяч внутрішніх переселенців. Повірте, враження від такого спілкування було колосальним, про це мені розповіла сама спікер земельного парламенту», - розповів Мельник.

Відповідаючи на питання про перспективи Меркель, посол підтвердив, що рейтинг канцлера істотно впав. «Але за останній час ми не раз спостерігали, як Ангелі Меркель завдяки безперечному лідерству вдавалося знову і знову відвойовувати симпатії співвітчизників. До виборів у Бундестаг залишається цілий рік. З огляду на швидкоплинність подій, за цей час може статися все що завгодно, ми нічого не можемо і не маємо права виключати. Ми не маємо права бути наївними і повинні готуватися до будь-яких реалістичних сценаріїв. Я особисто вірю в те, що Ангела Меркель впорається з безпрецедентними викликами. Хоч би хто ворожив на кавовій гущі, саме вона має найвищі шанси знову очолити уряд», - підкреслив Андрій Мельник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram