ГоловнаСвіт

Партія Штайнмаєра заграє з лівим електоратом Німеччини, щоб створити свою коаліцію і очолити її, - посол

Коаліцію з опозиційних партій, за які голосував лівий електорат, прихильний до РФ.

Партія Штайнмаєра заграє з лівим електоратом Німеччини, щоб створити свою коаліцію і очолити її, - посол
Фото: zn.ua

Поява обережної проросійської риторики у виступах голови МЗС ФРН Франка Штайнмаєра обумовлена передвиборною тактикою його Соціал-демократичної партії Німеччини - СДПН має намір вирватися з ролі «молодшого партнера» коаліції ХДС/ХСС-СДПН і сама очолити ліво-центристський альянс, за який голосує лівий електорат, що має традиційно занадто романтичний погляд на Москву і сповідує проросійські симпатії.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів посол України в ФРН Андрій Мельник.

«Секрет» зміни акцентів у ставленні до Росії дуже простий і лише частково обумовлений зовнішньополітичними міркуваннями: швидше за все, лідери соціал-демократів прийняли рішення (хоча про це поки що ніхто не говорить публічно) спробувати вирватися з ролі «молодшого партнера» коаліції ХДС/ХСС-СДПН», - сказав Мельник.

За його словами, єдиний шанс сьогодні це зробити - це ініціювати ліво-центристський альянс з двома опозиційними силами - Партією лівих і Партією зелених. «Суто арифметично і за окремими прогнозами така конфігурація цілком можлива», - вважає дипломат.

Він додав, що вибори до земельного парламенту в Берліні у вересні, де про такий новий розклад говорять публічно, стануть свого роду лакмусовим папірцем і для Бундестагу.

Дипломат нагадав, що видозмінену риторику СДПН стосовно Росії багато українців сприймає як майже образливу, ледь не зраду. "Хоча з погляду внутрішньої політики ФРН - це лише пошук шляхів відокремитися від великого партнера і почати грати «першу скрипку». Тим паче, що рейтинг партії СДПН, який за останні місяці впав до рекордного мінімуму, коливається між 19-20% (а це падіння майже на 8-9 пунктів порівняно з 2013 роком). Тому очевидно, що ця риторика пов'язана зі спробою «достукатися» до лівого електорату, який традиційно має дуже романтичний погляд на Москву, сповідує абсолютно невиправдані та незрозумілі для нас проросійські симпатії», - сказав посол.

Мельник зазначив, що таким чином партія Штайнмаєра намагається сконцентрувати лівацькі сили навколо себе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram