ГоловнаСвіт

Конгресмени закликали Обаму відкласти продаж зброї Саудівській Аравії

Американські політики стурбовані саудівською військовою операцією в Ємені.

Конгресмени закликали Обаму відкласти продаж зброї Саудівській Аравії
Конгресс США
Фото: prousa.ru

60 конгресменів із Республіканської та Демократичної партій підписали лист на ім'я президента Барака Обами з проханням відкласти запланований продаж озброєння Саудівській Аравії.

Про це повідомляє Foreign Policy.

Конгресмени стурбовані зростаючим числом жертв серед цивільного населення в результаті саудівської військової операції в Ємені, а також нездатність Вашингтона впливати на зовнішню політику Ер-Ріяда.

"Військова кампанія стала справжнім лихом для цивільних. Лише за останні декілька днів жертвами саудівських авіаударів стали 10 осіб в єменській школі - деяким із них було всього шість років, - і 11 осіб у госпіталі "Лікарів без кордонів"... Будь-яке рішення про продаж зброї Саудівській Аравії має проходити повноцінне обговорення в Конгресі", - йдеться в зверненні до президента.

Сума угоди, схваленої Держдепартаментом США 9 серпня, оцінюється в $1,15 млрд. Саудівській Аравії планували продати 153 танки, сотні кулеметів, велику кількість боєприпасів і спорядження. Теоретично Конгрес може заблокувати угоду протягом 30 днів, але відповідне сповіщення парламентарії отримали в самий розпал літніх канікул, і часу на розгляд цього питання в них майже немає.

У Ємені впродовж декількох років триває громадянська війна. Однією з воюючих сторін є бойове крило хуситів - шиїтський рух "Ансар Аллах", і лояльна колишньому президенту Алі Абдаллі Салеху частина армії, іншою - війська вигнаного ними сунітського президента Абд Раббо Мансура Хаді та коаліція, очолювана Саудівською Аравією. Наприкінці березня 2015 року коаліція почала військову кампанію проти повстанців із метою повернення Хаді до влади.

Нагадаємо, напередодні в результаті вибуху в Ємені загинули 54 особи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram