ГоловнаСвіт

Туреччина заарештувала двох колишніх послів і екс-помічника Давутоглу

Їх підозрюють у зв'язках з Ґюленом.

Туреччина заарештувала двох колишніх послів і екс-помічника Давутоглу
Гуркан Балик
Фото: hurriyetdailynews.com

У Туреччині заарештовано за підозрою в причетності до спроби перевороту 15 липня дипломатів Гуркана Балика, Алі Фіндіка і Тункая Бабалі. Про це пише турецьке видання Daily Sabah.

Фіндік - колишній посол в Коста-Риці, Бабалі - колишній посол у Канаді. Гуркало Балик своєю чергою раніше був зовнішньополітичним радником президента Абдулли Гюля і помічником колишнього прем'єр-міністра Ахмета Давутоглу.

Видання Hurriyet Daily News своєю чергою повідомляє, що в 2013 році під час засідання Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку, де Туреччина була представлена тодішнім президентом Гюлем, Балик організував зустріч Давутоглу (тоді - міністр закордонних справ) і Фетхулли Ґюлена. Останній зараз вважається в Туреччині ідеологом спроби перевороту.

Що стосується Фіндіка і Бабалі, то вони працювали в Міністерстві закордонних справ у той період, коли, як вважає турецька влада, туди відбувалося проникнення прихильників Ґюлена.

Нагадаємо, що Анкара звинувачує опального проповідника Фетхуллаха Ґюлена в організації державного перевороту, що провалився. Турецька прокуратура вже склала обвинувальний акт, в якому вимагає засудити Ґюлена до двох довічних ув'язнень і тюремного терміну на 1900 років, а також штрафу в 2,2 млн трудоднів.

Зараз Ґюлен живе в США, а Туреччина вимагає його екстрадиції. Вашингтон, однак, вимагає незаперечних доказів його причетності до путчу. Сам Ґюлен засудив спробу перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram